X

Πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν 10,3 δις στο Κράτος

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,4 δις ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Αυξάνονται οι κατασχέσεις...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μάλλον «εφιάλτες» πρέπει να βλέπει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών, με τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Κράτος και παρά την υπεραπόδοση των εσόδων. 

Μόνο μέσα σε έναν μήνα η λίστα των οφειλετών μεγαλώνει κατά 300.000 φορολογούμενους και το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων από την αρχή του έτους φτάνει στα 10,340 δις€.  

Μόνο τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Κράτος αυξάνονταν ιλιγγιωδώς, και φούσκωσαν κατά 1,4 δις€ . 

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο συζητούσε με το Κουαρτέτο για το αν οι μεγαλύτερες του αναμενόμενου εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος, το φόρο ακινήτων και το ΦΠΑ οφείλονται σε συγκυριακούς λόγους ή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και τη μεγαλύτερη αυτοσυμμόρφωση των φορολογούμενων, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ άναψαν «φωτιές» δείχνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πάνω από 300.000 φορολογούμενοι στο «κόκκινο»

Και αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που χαλάει την εικόνα. Μέσα στον ίδιο μήνα, οι οφειλέτες ανέβηκαν στα 4.374.475 από 4.030.910 τον Αύγουστο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι πέρασαν στο «κόκκινο».

Κατασχέσεις σε 790.000 πολίτες 

Έχει και συνέχεια. Οι φορολογούμενοι που δέχθηκαν το «χάδι» της εφορίας, με κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς, έφτασαν στις 788.947 από 774.321 τον Αύγουστο, ενώ η λίστα με τους οφειλέτες εναντίον των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έφτασε στους 1.618.460 από 1.541.970. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα πρέπει να αναμένονται ως το τέλος του έτους κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε τουλάχιστον 100.000 ακόμα φορολογούμενους.

Η άλλη όψη του ίδιου  νομίσματος είναι εξίσου εντυπωσιακή. Την ώρα που το Κράτος κουνά το δάκτυλο στους φορολογούμενους και εξαπολύει μπαράζ κατασχέσεων, οι επιστροφές φόρων όχι μόνο καθυστερούν αλλά δεν ελέγχονται (εκκαθαρίζονται) καν, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στις εφορίες αιτήματα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της ΓΓΔΕ, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία- σοκ της Κομισιόν, με τη συμπλήρωση του τρίτου τριμήνου, πέρα από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 1,199 δις ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί, βρίσκονται σε αναμονή ακόμα και άνω των 3 μηνών αιτήματα που αντιστοιχούν σε 2,145 δις ευρώ, με αποτέλεσμα το Κράτος να παρακρατά 3,345 δις ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα.