X

Σκληρή διαπραγμάτευση και στο “βάθος” νέα μέτρα;

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα σκληρά μέτρα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, οι Θεσμοί επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις επαφές με τα κλιμάκια των δανειστών το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Hilton.

«Δεν πέφτω από τα σύννεφα» ανέφερε εν τω μεταξύ κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος τόνισε ότι το χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα δέκα έτη και τονίζοντας ότι συμφωνεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ίδιος διέψευσε την αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, λέγοντας ότι δεν γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση και επανέλαβε τη φράση «δεν πέφτω από τα σύννεφα» για τη θέση που εξέφρασε ο κ. Ράις περί μη βιώσιμου Ασφαλιστικού.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να επιμείνει το ΔΝΤ και σε νέα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, «τώρα το ΔΝΤ δεν έχει βάλει ακόμη δικούς του όρους. Δεν νομίζω ότι θα το θέσει το θέμα των συντάξεων σε αυτή τη φάση, αλλά δεν το έχω υπογράψει κιόλας».

Στα ανοιχτά θέματα παραμένουν:

-τα εργασιακά

-ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

-τα δημοσιονομικά και

-η χρηματοδότηση του επιδόματος αλληλεγγύης

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, ότι θα υπερβεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, χάρη στην καλή πορεία των εσόδων.

Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριζε ότι, «συζητάμε όλοι μαζί. Κάποια στιγμή θα υπάρξει το δικό τους κείμενο, το λεγόμενο MEFP, ενώ είναι γνωστό ότι σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή γραμμή».