X

“Μετωπική” Αθήνας - ευρωπαίων για το χρέος

Η επίμονη άρνηση Σόιμπλε-Ρέγκλινγκ για άμεσα μέτρα και η επίθεση Δραγασάκη. Ποιοι λέει ότι θέλουν «δέσμια» την Ελλάδα. Παραμένει το χάσμα στα «καυτά μέτωπα» της β΄ αξιολόγησης.

Ant1news

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η κόντρα για το χρέος, ενώ Κυβέρνηση και δανειστές έχουν διακόψει για δύο εβδομάδες την εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση για την β΄ αξιολόγηση, ώστε να υπάρξει αναθεώρηση των θέσεων των δύο πλευρών στα «αγκάθια» που τις χωρίζουν.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επιτέθηκε εκ νέου στον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ (χωρίς να τους κατονομάσει), διότι επιμένουν ότι δεν χρειάζονται τώρα αποφάσεις για το χρέος, παρότι αυτό προβλεπόταν ρητώς, σύμφωνα με την Αθήνα, στην συμφωνία του Μαΐου, στο Eurogroup.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης στην ΕΡΤ, «το χρέος είναι βαρίδι στα πόδια της χώρας», καθώς δεν της επιτρέπει να δανείζεται από τις αγορές, κρατώντας την υπό την «επιτροπεία των μνημονίων», σημειώνοντας ότι «όσοι δεν θέλουν να ληφθούν οι αποφάσεις τώρα, βάσει της συμφωνίας, θέλουν να κρατούν την χώρα δεμένη από τον λαιμό και να την έχουν υποχείριο τους».

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πιστός στην γραμμή του Βερολίνου, δηλώνει ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει αυτήν την στιγμή διευκρίνιση των μέτρων για την διευθέτηση του χρέους, ώστε να πειστούν οι αγορές.

«Αν υπάρχει πλήρης απόφαση τώρα ή το 2018 και μετά τίποτα άλλο, μπορεί να μην είναι αρκετή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Άρα, η δέσμευση μας είναι πάντα εκεί και πιστεύω ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν αυτό. Έτσι, δεν χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με λεπτομέρεια. Αυτό θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, διότι λαμβάνει υπ’ όψη όλη την αβεβαιότητα που υπάρχει όταν κάποιος σχεδιάζει σε βάθος χρόνου», δήλωσε στο Πρώτο Θέμα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

 

Ο Γιάννης Δραγασάκης, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, έστειλε μήνυμα ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους «αφορά όλην την Ευρώπη και όλον τον κόσμο, καθώς «ο τρόπος με τον οποίο θα ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος, θα ισχύσει και για το ιταλικό, το πορτογαλικό, το ισπανικό, ακόμη και το γαλλικό χρέος».

Πάντως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απέκλεισε είτε λόγω χρέους είτε λόγω οιασδήποτε άλλης αιτίας την σύναψη νέου μνημονίου, την ώρα ωστόσο που παραμένουν «πονοκέφαλος» για την Κυβέρνηση τα «καυτά μέτωπα» της διαπραγμάτευσης, όπως τα εργασιακά, τα πρωτογενή πλεονάσματα για 2017 και 2018, τα φορολογικά και η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, στα οποία επιδιώκεται να έχουν βρεθεί πεδία συμβιβασμού, ως τις 14 Νοεμβρίου, που επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα.

Ο βαθμός της προόδου, από τις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για τα «αγκάθια», θα εξεταστεί στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.