X

Σήμερα η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την υποψηφιότητα Πολύδωρα. Κατατίθεται η διάταξη για την κατάργηση του νόμου Παππά. Δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Πολύδωρας.

Ant1news

Τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Ραδιοτηλεόρασης θα επιχειρήσει εκ νέου, στις 5 το απόγευμα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας. «Το βράδυ θα ξέρουμε τι θα γίνει» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Στην Διάσκεψη θα φανεί αν υπάρχει συναίνεση στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Επίσης, το πρωί , σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή, διευκρίνισε, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ. 

Μικρής διάρκειας συνάντηση με τον προέδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση πραγματοποίησε ο Βύρων Πολύδωρας λίγο μετά τις 10 το πρωί. «Προχωράμε όπως είχαμε συνεννοηθεί. Θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν»δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΕΣΡ.

Ταυτόχρονα διέψευσε ότι του ζητήθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του τονίζοντας: «Δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, ούτε τα τρολαρίσματα, ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση, για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη ΝΔ» επισήμανε ο Β.Πολύδωρας.

“Πόλεμος” για τον Βύρωνα πριν την κρίσιμη διάσκεψη των προέδρων για το ΕΣΡ

Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία μετά την επιλογή Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την αντίδραση της ΝΔ παραδέχθηκε πως στεναχωρήθηκε και αναρωτήθηκε εάν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θέλει να τον «εξορίσει» από την Ελλάδα.

Ο υπουργός Επικρατείας, εν τω μεταξύ, πέταξε, πάλι το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε πως «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ»  όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15» και συμπλήρωσε ότι «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.»

Τόνισε επίσης πως «η ΝΔ έχει την υποχρέωση  να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ».

 

Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Η ΝΔ, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε πως υποψήφιος για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ είναι ο Βύρων Πολύδωρας, έχει υποστηρίξει, πως το πρόσωπο του δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ και τόνισε πως η κυβέρνηση «οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Προσέθεσε ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.   

Ολιγοήμερη αναβολή της προγραμματισμένης διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή πρότεινε η Ένωση Κεντρώων, προκειμένου να ανευρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Αναφέρει μάλιστα, ως κατάλληλο για τη θέση αυτή τον Σταύρο Δήμα.

Η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, δεν συνάντησε μόνο την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

 

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ έχει τη συνταγματική υποχρέωση να συμβάλλει στην συγκρότηση του ΕΣΡ

«Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων» αναφέρει σε ανακοίνωση του, σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι «η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση».

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αναγκαία «μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού» ενώ μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».