X

Μέτρα για το χρέος αποκαλύπτει έγγραφο του Ντάισελμπλουμ

Στο Eurogroup η συζήτηση για το χρέος. Ασφαλιστικό και εργασιακά στην δεύτερη αξιολόγηση. Και ο προϋπολογισμός και οι ιδιωτικοποιήσεις στο έγγραφο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Δύσκολη και πιθανόν με εκπλήξεις να είναι η δεύτερη φάση της αξιολόγησης με τους Θεσμούς, την ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Επιστολή που απέστειλε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο με την ατζέντα του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, εξηγεί ότι στα θέματα των συζητήσεων περιλαμβάνονται μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. πιθανά εννοώντας το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της αγοράς εργασίας που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό και όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο Καλημέρα Ελλάδα, «το ασφαλιστικό έχει κλείσει. Το ΔΝΤ ζητά αίμα, εμείς δεν πρόκειται να το δώσουμε».

Με αυτήν την επιστολή ο πρόεδρος του Eurogroup βάζει και θέματα ασφαλιστικού, που μπορεί να είναι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, όμως κανείς δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να ζητηθεί στο ζήτημα του ασφαλιστικού, κυρίως από το «σκληρό» ΔΝΤ. Σύμφωνα με την επιστολή, το ασφαλιστικό αποτελεί «κλειδί» για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης θέματα προϋπολογισμού αλλά και ιδιωτικοποιήσεων.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 - 21 Νοεμβρίου.

Επισημάνσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν σχετικά με το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας ότι: 

  • Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.
  • Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.
  • Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogroup

Την ετοιμότητα του Eurogroup να τηρήσει τη συμφωνία του Μαΐου του 2015 και να βάλει στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επιβεβαιώνει έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup/Ecofin στις 7-8 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τλ.) που επεξεργάζεται ο ESM.

ΚΚΕ: οι ανατροπές στα εργασιακά αφορούν τον λαό

«Την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια για τη "ρύθμιση" του τηλεοπτικού τοπίου, ουσιαστικά για το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα ωφεληθούν, η κυβέρνηση με τη δεύτερη αξιολόγηση διαπραγματεύεται την τελική μορφή των νέων ανατροπών στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον λαό και όχι τα παιχνίδια αποπροσανατολισμού και εντυπώσεων που εξελίσσονται με ευθύνη της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων», αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις.