X

Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων εξετάζει η Κυβέρνηση

Ποια είναι τα επιδόματα που κινδυνεύουν. Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Κατρούγκαλο για τα εργασιακά.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, εξέτασαν σε σύσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου. Η σύσκεψη έρχεται μετά τη διαπίστωση των δανειστών για υποχρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό του 2017 και την ύπαρξη - κατά την εκτίμησή τους, την οποία δεν συμμερίζεται η Κυβέρνηση - κενού της τάξεως του 0,2% ΑΕΠ  ή 400 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των επιδομάτων που αναμένεται να κοπούν ή να κουτσουρευτούν είναι:

  • Παροχές διακοπών σε ανέργους
  • Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
  • Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
  • Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
  • Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων, με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα για τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν τα πειράξουμε, θα είναι για να τα αυξήσουμε».

Σε ερώτηση προς τον Γιώργο Χουλιαράκη, αν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Ως εκ τούτου, τα επιδόματα που διατηρούνται είναι:

  • Οικογενειακά & επιδόματα γάμου
  • Αναπηρίας
  • Πετρελαίου Θέρμανσης

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «το Ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία δια στόματος της Εύης Χριστοφιλοπούλου, τονίζει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορεί να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ του Προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου!

«Ο πρώτος, με τον πιο επίσημο τρόπο διαβεβαιώνει ότι το Ασφαλιστικό είναι κλειδί για τη 2η αξιολόγηση, ενώ ο δεύτερος επιμένει ότι δεν θα ξανασυζητηθεί με τους θεσμούς. Ο μεν κ. Ντάισελμπλουμ πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι οι αντοχές των συνταξιούχων εξαντλήθηκαν με το ν. 4387/2016. Ο δε κ. Κατρούγκαλος ψεύδεται ασύστολα και κοροϊδεύει τους συνταξιούχους. Άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ενώ έχει επιβαρύνει το Ασφαλιστικό με 2,3 δις ευρώ, που το 2014 ήταν αχρείαστα», αναφέρει η κα Χριστοφιλοπούλου και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων και τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος».