X

Την Δευτέρα η νέα Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

Καταλύτης των εξελίξεων το τελικό περιεχόμενο της τροπολογίας, που θα ψηφιστεί την Πέμπτη. Επιμένει ο Παππάς σε αναστολή και όχι κατάργηση του νόμου...

Ant1news

Την Δευτέρα στις 3 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, παρέχοντας χρόνο στα κόμματα για διεργασίες που θα οδηγήσουν σε συναίνεση για τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν. Καταλύτη των εξελίξεων θα αποτελέσει το τελικό περιεχόμενο της τροπολογίας με την οποία επιστρέφονται οι αρμοδιότητες αδειοδότησης σταθμών στο ΕΣΡ, η οποία θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Ο Νίκος Παππάς επιμένει, πάντως, σε «αναστολή» και όχι «κατάργηση», όπως ζητά η ΝΔ, του επίμαχου άρθρου 2Α για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός Επικρατείας, διευκρίνισε πως προκρίθηκε η λέξη «αναστολή» για το ενδεχόμενο να εγείρουν αξιώσεις οι υπερθεματιστές, αλλά και επειδή δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά η πρόταση που παρουσίασε η ΝΔ διαφέρει με αυτή της κυβέρνησης σε δύο σημεία, που αφορούν στην κατάργηση του πλειοδοτικού διαγωνισμού και την αντικατάστασή του από αδειοδοτική διαδικασία ενώ δεν θέτει όριο εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό. Τέλος έριξε το μπαλάκι στη ΝΔ λέγοντας πως «εάν το θέλει η Νέα Δημοκρατία θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο, αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, ότι η πρόταση της ΝΔ να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος στέλνει μήνυμα συναίνεσης, είπε πώς είναι «ένας ακόμα χειρισμός, τακτικισμός, από πλευράς του κυρίου Παππά». 

 

Κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν πάντως εκατέρωθεν υποχωρήσεις, εκτιμώντας ότι την Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ, δεδομένης της ικανοποίησης και των αιτημάτων της ΝΔ.

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος αφού όπως τονίζει τις τελευταίες ημέρες η άκαμπτη στάση που υπήρχε στην αρχή έγινε πιο ευέλικτη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ζιγκ-ζαγκ, αντί για γκολ-αυτογκόλ. Ελπίζω να ακυρωθούν. Ελπίζω να ακυρωθούν όλες οι επίμαχες διατάξεις… να δούμε τι θα λέει η τροπολογία και …» διεμήνυσε από τη μεριά του ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης ενώ ο Βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαντάς υπογράμμισε πως «υπήρχε μια κάθετη θέση της ΝΔ, η οποία είναι διαφοροποιημένη νομίζω, ότι ή πίσω ο νόμος Παππά ή δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ/ 0923 Την Πέμπτη η τροπολογία. –Αναστολή ή κατάργηση; Δεν θα μπλεχτούμε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνητική πρόταση για τα πρόσωπα του ΕΣΡ δεν θα αλλάξει στη νέα Διάσκεψη, ωστόσο νέα δεδομένα δημιουργεί η πρόταση από την Νέα Δημοκρατία του Αθανάσιου Κουτρομάνου για την θέση του Προέδρου, αξίωμα για το οποίο προτείνεται και ο Μιχάλης Σταθόπουλος από Το Ποτάμι, που όμως στην προηγούμενη Διάσκεψη είχε στηρίξει την πρόταση της Κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητική πηγή ανέφερε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί θεσμικά το ΕΣΡ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υπόθεση σοβαρή προτεραιότητα.