X

Εισφορά αλληλεγγύης και στο αφορολόγητο των δικαστών βάζει η ΓΓΔΕ

«Τρίπλα» από το υπουργείο Οικονομικών στα αναδρομικά των δικαστών, αφού η έκτακτη εισφορά φορολογείται κανονικά.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

«Κουτσουρεμένα» θα είναι τα αναδρομικά των δικαστικών, αφού με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζει ότι για τα τελευταία τρία χρόνια πρέπει να αφαιρείται το 25% του εισοδήματος τους και μετά να φορολογούνται για το υπόλοιπο, όμως δεν θα ισχύει το ίδιο και για την έκτακτη εισφορά που καλούνται τώρα να την πληρώσουν κανονικά !

Μπορεί το Μισθοδικείο να αποφάσισε ότι πρέπει να αφαιρείται το 25% του εισοδήματος τους, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους βουλευτές, αλλά «άλλες οι Βουλές του υπουργείου Οικονομικών» !

Έτσι, ένα μήνα μετά από την αρχική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, που καλούσε τις εφορίες να επανεκκαθαρίσουν τα εισοδήματα των τριών προηγούμενων ετών, αφαιρώντας το 25% και από τους μισθούς και από τις συντάξεις των δικαστικών, τώρα:

1.      Η αυτόματη επανεκκαθάριση πάει περίπατο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και μάλιστα όχι από την καρέκλα του σπιτιού τους μέσω Ίντερνετ, αλλά πηγαίνοντας στις κατά τόπους εφορίες προκειμένου να υποβάλουν χειρογράφως τη σχετική δήλωση.

2.      Δεν προβλέπεται η έκπτωση της δαπάνης αυτής από το ακαθάριστο εισόδημα, και συνεπώς επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και επί του προαναφερόμενου ποσοστού 25%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δικαστικοί γλιτώνουν φόρο εισοδήματος αλλά όχι την έκτακτη εισφορά.

Αξίζει αν σημειωθεί, ότι αυτές οι τροποποιητικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. χωρίς κυρώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ συν τοις άλλοις κατά την υποβολή των δηλώσεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού.