X

“Ταμείο” για τα “αγκάθια” στο Eurogroup της Δευτέρας

Πλήθος τα «καυτά μέτωπα», αναθεώρηση όλων των επιδομάτων. "Καμπανάκι" απο Βρυξέλλες. Νέα φορο-πρόστιμα και "δεύτερη ευκαιρία" σε όσους έχασαν την ρύθμιση.

Ant1news

Στο Eurogroup της Δευτέρας - κι ενώ στην Αθήνα θα γίνονται οι τεελτές παράδοσης χαρτοφυλακίων σε υπουργεία που άλλαξαν χέρια, μεταξύ των οποίων και στο Εργασίας -  θα γίνει ο απολογισμός Κυβέρνησης και δανειστών για την πορεία της β΄ αξιολόγησης.

Στόχος όλων είναι να ολοκληρωθεί το αργότερο σε έναν μήνα από σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου, οπότε είναι η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να πυροδοτηθεί η συζήτηση για το χρέος, την οποία η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να έχει καταλήξει πριν από την εκπνοή του χρόνου. 

Διόλου τυχαία άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, έκανε λόγο για την ανάγκη να γίνουν βήματα απο όλους, ώστε η Ελλάδα να βγει στο ξέφωτο της ανάπτυξης.

Στο «ταμείο» που Αθήνα και ξκυοαρτέτο θα κάνουν την Δευτέρα Αθήνα και κουαρτέτο, θα διαπιστωθεί μεν πρόοδος σε κάποια πεδία, όπως πχ. αυτό για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο τα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν «καυτά», όπως αυτά των εργασιακών, που πλέον οι δανειστές θα διαπραγματεύονται με την νέα Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και των δημοσιονομικών. 

Από τις Βρυξέλλες, κορυφαίοι αξιωματούχοι διεμήνυαν ότι είναι μεν φιλόδοξος, αλλά εφικτός ο στόχος να κλείσει η β΄ αξιολόγηση ως το τέλος του Νοεμβρίου, εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις από πλευράς της Αθήνας, όμως άφηναν για το …απώτερο μέλλον τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ουσιαστικά μένοντας πιστοί στην «γραμμή Σόιμπλε».

Οι δανειστές επιμένουν ότι δεν έχουν βρεθεί τα μέτρα από τα οποία θα προκύψει η χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για αυτό και η Κυβέρνηση προχωρά σε αναθεώρηση, από μηδενική βάση και σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια, όλων των προνοιακών επιδομάτων, εκτός των οικογενειακών και των αναπηρικών.

"Δεύτερη ευκαιρία" για όσους έχασαν την ρύθμιση

Το κουαρτέτο πιέζει για τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με παράλληλο χτύπημα της φοροδιαφυγής, θέματα τα οποία θα χειρίζεται εν πολλοίς η αντικαταστάτρια του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

Στο μέτωπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο μελετά να γίνουν πιο αυστηρά τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων, βάζοντας στο στόχαστρα και όσους δεν είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ.

Παράλληλα, με διττό στόχο, την τόνωση των εισπράξεων των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και την διευκόλυνση δεκάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση επέμεινε και όλα δείχνουν, σύμφωνα και με την εφημερίδα «Αγορά», ότι το κουαρτέτο υποχώρησε και δέχθηκε να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους οφειλέτες των Ταμείων είχαν προβεί σε διακανονισμό των χρεών τους, όμως στην πορεία λόγω της μη καταβολής δόσης, βρέθηκαν εκτός ρύθμισης.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η επανένταξη τους σε ρύθμιση να έχει και «δώρο», καθώς οι δόσεις του μπορεί να αυξηθούν σε 120, ώστε να είναι ευκολότερο για αυτούς να ανταπεξέρχονται στο μηναίο βάρος κάθε δόσης.