X

Ο Σύρος πρόσφυγας που μετακινεί οχήματα με τα μαλλιά του (βίντεο)

Μία θέση στο Βιβλίο Γκίνες διεκδικεί ο Μουσταφά από τη Συρία. Τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Ant1news

Ο Μουσταφά ήρθε από τη Συρία στη Σούδα, όπου παραμένει τους τελευταίους μήνες στον προσφυγικό καταυλισμό. Πάνω στην απελπισία του εγκλωβισμού του στη Χίο και ψάχνοντας να βρει κάτι που θα τον κρατήσει όρθιο ξεκίνησε να μετακινεί με τα μαλλιά του τα αυτοκίνητα των εργαζομένων στον καταυλισμό.

Στην πορεία αποφάσισε να διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες και κάπως έτσι μετακίνησε με τα μαλλιά του λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας, αυτό που μεταφέρει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από και προς τις δομές φιλοξενίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία διαχειρίζεται τον καταυλισμό που μένει, τον βοήθησε και οργάνωσε παράσταση, συγκέντρωσε κόσμο από τον καταυλισμό, για να παρακολουθήσουν και να αποθανατίσουν την προσπάθειά του. Στόχος ήταν να αποδειχτεί ότι, η θέληση πάντα νικά.

Ο επόμενος στόχος του Μουσταφά και ο δρόμος για να κατακτήσει μία θέση στο Γκίνες είναι να μετακινήσει αεροπλάνο με τα μαλλιά του.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο politischios.gr, επόμενος στόχος είναι, «να μετακινήσω με τα μαλλιά μου ένα αεροπλάνο. Αυτό το αεροπλάνο που θα με πάρει από τη Χίο και θα μου χαρίσει μία φυσιολογική ζωή...».

Η ιστορία του Μουσταφά

Ο Σύρος πρόσφυγας ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από το Χαλέπι αναζητώντας μια ασφαλή ζωή. Πριν από τον εμφύλιο ζούσε μία φυσιολογική ζωή, μαζί με τους γονείς του, τη σύζυγό και τα παιδιά του.

«Ο πόλεμος στη Συρία ήρθε να μου πάρει τα πάντα. Έχασα τον πατέρα μου, τα παιδιά μου, το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, τα χρήματά μου, έχασα το μέλλον μου. Τότε σκέφτηκα ότι είχα μόνο δύο επιλογές. Πρώτον να σκοτώσω τον εαυτό μου και να απαλλαγώ από τις σκέψεις που μου προκαλούσαν πόνο και δεύτερον να συνεχίσω να πολεμώ αναζητώντας μία νέα ζωή βασισμένη στην ελπίδα και στην αγάπη», εξηγεί ο Μουσταφά.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, από τότε που αποβιβάστηκε από μια βάρκα στη Χίο περιμένει χωρίς να γνωρίζει τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα για την έγκριση της αίτησης ασύλου του και τη μετεγκατάστασή του σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

«Αυτή η παραμονή ήταν σαν κάποιος να προσπαθούσε να μου σκοτώσει το όνειρό μου για μία νέα ζωή», αναφέρει, περιγράφοντας πώς οδηγήθηκε στην απόφαση να μετακινεί οχήματα με τα μαλλιά του.