X

Μαθητικές πορείες και καταλήψεις σε όλη τη χώρα (φωτο+ βίντεο)

Λουκέτο έβαλαν στα σχολεία τους και βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές από όλη τη χώρα, διαδηλώνοντας για τα αιτήματά τους.

Ant1news

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και καταλήψεις σε σχολεία της επικράτειας, πραγματοποιούν οι μαθητές από το πρωί της Δευτέρας.

Την κινητοποίηση στηρίζει η ΟΛΜΕ, που έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00, για τη διευκόλυνση συμμετοχής των καθηγητών στο συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  ΟΛΜΕ απαιτείται:

- Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

- Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των κενών.

- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

- Στήριξη της ειδικής αγωγής.

- Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικεί 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια.

 

 

 

Στην Αθήνα οι μαθητές, με τη συμμετοχή μαθητών από τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. 

Mετά το τέλος της ειρηνικής πορείας των μαθητών, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο προαύλιο της Βουλής, όπου αντιεξουσιαστές εκτόξευσαν μολότοφ. Σχεδόν μια ώρα αργότερα, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κια έξω από το Πολυτεχνείο.

 

 

 

 

Στο δρόμο οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

Κατάληψη πέντε σχολείων και πορεία των μαθητών και στην Ξάνθη, με τους μαθητές της περιοχής εκτός της αναβάθμισης της Παιδείας, να αιτούνται για θέρμανση στις σχολικές αίθουσες, ενισχυτική διδασκαλία, κάλυψη κενών και γεύματα για τα παιδιά άπορων οικογενειών.

Ογκώδεις κινητοποιήσεις στην Κρήτη

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο πραγματοποίησαν νωρίτερα στο Ηράκλειο Κρήτης μαθητές σχολείων του νομού στο πλαίσιο πανελλαδικής μαθητικής κινητοποίησης, ενώ από το πρωί μαθητές σε 23 γυμνάσια, 14 γενικά λύκεια και 2 ΕΠΑΛ έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις.

Την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας ζήτησαν σήμερα μαθητές στα Χανιά, οι οποίοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση που οργανώθηκε από το συντονιστικό τους όργανο στον πεζόδρομο της οδού Κοραή όπου βρίσκονται τέσσερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης.

 

Οι συμμετέχοντες μαθητές συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, η οποία κατέληξε στην αντιπεριφέρεια. Μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών ήταν η διάθεση πιστώσεων για τη συντήρηση σχολείων και η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, η βελτίωση των υπαρχουσών σχολικών υποδομών, καθώς και θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καταλήψεις στη δυτική Ελλάδα

Σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές της Θεσπρωτίας, που έβαλαν λουκέτο στο 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, στο Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας, στο Γυμνάσιο Φιλιατών και στο 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας.

Στον νομό Ηλείας, επίσης, έχουν καταγραφεί 19 καταλήψεις, έξι στον Πύργο, 5 στην Αμαλιάδα, ένα στην Αρχαία Ολυμπία, δύο στο Πελόπιο και τρία στο Βαρθολομιό.

Η πορεία των μαθητών πραγματοποιείται στην Αμαλιάδα.

Λουκέτα και στη Θεσσαλία

 

Συνολικά 22 σχολεία από τη Μαγνησία έχουν καταγραφεί ως κατειλημμένα και οι μαθητές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στις 11:00 στους δρόμους του Βόλου.  Μαζί με τους μαθητές των γενικών Γυμνασίων και Λυκείων ήταν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που συνόδευσαν την πορεία με τα τύμπανά τους.

 Φωτογραφίες, βίντεο: thestival.gr, flashnews.gr, cretapost.gr, taxydromos.gr