X

Αγώνας δρόμου για συμφωνία – “πακέτο” με τους δανειστές

Τα «ανάμεικτα» μηνύματα του Eurogroup, τα «αγκάθια» και ο «μαραθώνιο ταχύτητας» για Κυβέρνηση και κουαρτέτο. Επικρίσεις γερμανικών ΜΜΕ στον Σόιμπλε για το χρέος

Ant1news

Σε «μαραθώνιο» ταχύτητας διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, ώστε να κλείσουν εγκαίρως όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να επικυρωθεί το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και να υπάρξουν αποφάσεις για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους αποδύονται πλέον Αθήνα και δανειστές, όπως επεσήμανε και στην παρθενική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στο Eurogroup της Δευτέρας διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, όπως φάνηκε και στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να εμφανίζεται αισιόδοξος για συμφωνία σε όλα ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θέλω να υποτιμήσω την πολυπλοκότητα των θεμάτων που παραμένουν στο τραπέζι, αλλά είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, μια καλή συμφωνία». 

Αν και δεν υπήρξε πολωμένο κλίμα στην διάρκεια της συνεδρίασης, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται πως «μοιράστηκαν» σε ότι αφορά το θέμα του χρέους.

 

Μετά το Eurogroup, o Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «θα παρουσιαστούν οι προτάσεις (των μέτρων για το χρέος) στο Eurogroup, τον Δεκέμβριο. Ακόμη τα επεξεργαζόμαστε, γι΄ αυτό είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε με λεπτομέρειες, αλλά έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε αυτό το πεδίο».

"Νωρίς" η συζήτηση για το χρέος, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιστός στην γραμμή Σόιμπλε, την οποία επικρίνουν σφοδρά μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ, επέμεινε πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις για τα μακροπρόθεσμα μέτρα αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους πριν από το 2018. Όπως υπογράμμισε «τώρα είμαστε στα τέλη του 2016, είναι αδύνατον να είμαστε ακριβείς για το εύρος των πιθανών μέτρων για το χρέος που θα πρέπει να υπάρξουν στα μέσα του 2018, είναι απλώς αδύνατον. Είμαστε σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για τον βαθμό σαφήνειας (για τα μέτρα) που χρειάζονται για να ετοιμάσουν την Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους ως το τέλος του έτους».

 

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενες στο κρίσιμο Eurogroup που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, σημείωναν ότι «επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο, ώστε  να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις». 

Τα «αγκάθια» της β΄ αξιολόγησης

Ο χρόνος είναι λίγος και τα «καυτά μέτωπα» πολλά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στην διαπραγμάτευση παραμένουν αρκετά μεγάλα «αγκάθια»:

  • Χρηματοδότηση Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του οποίου αναθεωρούνται, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, όλα τα επιδομάτα (πλην οικογενειακών – αναπηρικών)
  • Εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις, [υπο]κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις)
  • Διευθέτηση «κόκκινων δανείων»
  • Αποκρατικοποιήσεις (Συμφωνία για μέλη ΔΣ νέου Υπερταμείου, μεταφορά σε αυτό ΔΕΚΟ και ακινήτων, υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ)
  • Αναθεώρηση Ειδικών Μισθολογίων (ένστολοι, ΕΣΥ, ΑΕΙ, δικαστικοί)
  • «Άνοιγμα» αγορών (ενέργεια) κι επαγγελμάτων (μηχανικοί)
  • Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

Αθήνα και Ευρωπαίοι επιδιώκουν να υπάρξει συμφωνία πακέτο τον Δεκέμβριο, ώστε το Νομισματικό Ταμείο να μπορέσει να αποφασίσει για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προς τα τέλη του μηνός την Ελλάδα θα επισκεφθεί ο Πιέρ Μοσκοβισί.