X

Επίθεση με χειροβομβίδα στη Γαλλική Πρεσβεία

Ένας τραυματίας από το χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική 5 μέρες πριν την επίσκεψη Ομπάμα.

Ant1news

Επίθεση με χειροβομβίδα κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός σημειώθηκε στις 4:45 τα ξημερώματα στη Γαλλική Πρεσβεία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 7.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, δύο άγνωστα άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πέταξαν τη χειροβομβίδα περνώντας μπροστά από την πρεσβεία.

Η χειροβομβίδα εξερράγη στην είσοδο, με αποτέλεσμα από θραύσματα να τραυματιστεί ελαφρά ο αστυνομικός φρουρός. Οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή. Αμέσως έκλεισε η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, από την οδό Σέκερη μέχρι τη Λεωφόρο Αμαλίας, και η οδός Ακαδημίας από την οδό Κανάρη μέχρι τη Βασ. Σοφίας.Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά τις 08:00.

 

Επι τόπου βρίσκονται πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που συλλέγουν στοιχεία ενώ οι δράστες αναζητούνται.

Ενενήντα λεπτά μετά το χτύπημα εντοπίστηκε μια μοτοσικλέτα, που ταίριαζε με τις περιγραφές των μαρτύρων, στη συμβολή των οδών, Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, στην Ομόνοια.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο άντρες της αντιτρομοκρατικής οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η μοτοσικλέτα ήταν «ζεστή» και το τιμόνι ξεκλείδωτο, γεγονός που δημιούργησε υποψίες. Η μηχανή μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής, για να εξεταστεί, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν είχε καμία σχέση με το γεγονός.

 

 

 

Στο χτύπημα αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί ένας ιδιαίτερος συμβολισμός, καθώς το κτίριο της Γαλλικής πρεσβείας, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα φρουρούμενη περιοχή, στο κέντρο της πρωτεύουσας, απέναντι από τη Βουλή και συν τοις άλλοις έγινε πέντε μέρες πριν από  την επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

 

Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίων «ξένων» στόχων στη χώρας μας, ήταν οι επιθέσεις στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και στο κτίριο της Ισραηλινής πρεσβείας στο Ψυχικό.

Την ευθύνη και για τα δυο αυτά χτυπήματα είχε αναλάβει η οργάνωση, «Λαϊκοί Αγωνιστές», αλλά και οι δυο αυτές επιθέσεις είχαν γίνει με καλάσνικοφ.

Σε ότι αφορά τη Γαλλική πρεσβεία, είχε αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ανακοινώσεις – επιστολές, αναρχικών, αντιεξουσιαστών και φυλακισμένων για θέματα τρομοκρατίας, λόγω της φυλάκισης στη Γαλλία του Λιβανέζου, Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωση του, καταδίκασε την επίθεση.

Οπως αναφέρει, «η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Ειδικό Φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση.Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών.Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας παράλληλα την συμπαράστασή του στον φρουρό που τραυματίστηκε.