X

Τελειώνει η προθεσμία για διορθώσεις σε Ε9 και ΕΝΦΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για τροποποιήσεις στις δηλώσεις για τα ακίνητα, με το μισό πρόστιμο. Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες.

Ant1news

Τελειώνει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία ακινήτων τους στο Ε9, με το μισό πρόστιμο, προσαρμόζοντας ανάλογα και τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει ήδη βεβαιωθεί.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Νοεμβρίου και μέχρι τότε όσοι κάνουν τις τροποποιήσεις θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο.

Ωστόσο, όπως έχει διαπιστώσει το Υπουργείο Οικονομικών, στις δηλώσεις του Ε9 υπήρξαν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων. Αυτά τα λάθη επηρέασαν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που τελικών βεβαιώθηκε στους ιδιοκτήτες.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα ακόλουθα:

- Βοηθητικοί χώροι: στην περίπτωση που καταχωρηθούν ως κύριοι, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90%.

- Έτος γέννησης: θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο.

- Επιφάνεια και όροφος: αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

- Συνιδιοκτησία: στην περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

- Κτίσματα σε αγροτεμάχιο: αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται κατοικία. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων στην συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.