X

Προς συναίνεση για συγκρότηση ΕΣΡ υπό τον Κουτρομάνο

Σε εξέλιξη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Απoδίδουν ως φαίνεται οι παρασκηνιακές επαφές. Η δήλωση Παππά, οι όροι της ΝΔ και το «τελεσίγραφο Βούτση».

Ant1news

Σε εξέλξη βρίσκεται από τις 4:30 το απόγευμα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με στοχό να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συμβεί, καθώς η ΝΔ φέρεται να πείθεται για τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και να «ανάβει πράσινο φως» για την συγκρότηση του Συμβουλίου υπό την Προεδρία του προτεινόμενου από την αξιωματική αντιπολίτευση Αθανάσιου Κουτρομάνου.

«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση με την οποία προτείνεται για τη θέση του προέδρου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.

Νωρίτερα πίεση υπήρξε και από πλευράς Νίκου Βούτση, που μέσω συνεργατών διεμήνυε ότι σήμερα είναι «η τελευταία ευκαιρία για συγκρότηση ΕΣΡ, καθώς αν ναυαγήσει η Διάσκεψη, δεν θα υπάρχει επόμενη για να προφυλαχθεί το κύρος της και τα προτεινόμενα πρόσωπα».

Τον δρόμο, μετά τους τρεις όρους που έθεσε χθες η ΝΔ, άνοιξε ως φαίενται η μεσημεριανή δήλωση του Νίκου Παππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση».

Με την δήλωση Παππά ικανοποιείται εν πολλοίς η ΝΔ, η οποία, σύμφωνα και με κοινοβουλευτικές πηγές, εφόσον υπάρξει ανάλογη δέσμευση και στην διάρκεια της Διάσκεψης, από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ή τον Νίκο Βούτση, δεν θα σταθεί αρνητική να υπερψηφίσει για τα μέλη του Συμβουλίου.

Πιο βατό κάνει τον δρόμο της συναίνεσης και η πρόθεση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδεχθεί ως Πρόεδρο του ΕΣΡ τον υποδεικνυόμενο από την ΝΔ, τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο.

Για να γεφυρωθούν οι διαφορές υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο, λόγω του οποίου μετατέθηκε κατά μία ώρα η έναρξη της Διάσκεψης των Προέδρων, που είχε οριστεί για τις τρεις το μεσημέρι.

Πληροφορίες, τις οποίες δεν έχει διαψεύσει ο αρμόδιος Υπουργός, ήθελαν την Κυβέρνηση να έχει έτοιμη, προς άμεση κατάθεση, σε περίπτωση νέας διαφωνίας για το ΕΣΡ, την ρύθμιση-«γέφυρα» για τα κανάλια, στην οποία πάντως δεν θα προβλεπόταν «μαύρο»

Το πρωί, με ανάρτηση του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκης, υπεραμύνθηκε της πρότασης που έχει καταθέσει το κόμμα του.

 

 

Ωστόσο, ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας το μεσημέρι στον ΒΗΜΑ FM, τόνισε «μπορεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, ο κ. Βούτσης να θεωρήσει ότι μας δίνει διαβεβαιώσεις και για το άλλο θέμα της αναστολής και της κατάργησης του άρθρου 2α, που είναι αυτό που το ΣτΕ, θεώρησε ότι είναι αντισυνταγματικό. Αν αυτά συμφωνηθούν, εννοώ και με τη Ν.Δ. και αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ν.Δ. για τον κ. Κουτρομάνο, νομίζω, ότι διαμορφώνονται δυνατότητες συνάντησης και συνεννόησης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει στη λογική ότι θέλω να ελέγξω καθετί που έρχεται από δω και μπρος μπροστά μας με το ΕΣΡ και η Ν.Δ., στη λογική του όχι σε όλα, διότι με ευνοούν οι δημοσκοπήσεις και θέλω οπωσδήποτε σε κάθε θέμα να προτείνω εκλογές, τότε δεν θα βρούμε άκρη πουθενά, προφανώς».