X

ΕΛΣΤΑΤ: ανάπτυξη 1,5% στο γ΄ τρίμηνο του 2016

Θετικό πρόσημο και σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του έτους. Για πρωτοφανή, μετά το 2008, ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ant1news

Ανοδικά με ρυθμό της τάξης του 1,5% κινήθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Με θετικό πρόσημο κατά 0,5% "έτρεχε" η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2016.

Τα στοιχεία προκύπτουν βάσει της πρώτης εκτίμησης (flash estimate) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

'Οπως επίσης ανακοίνωσε σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρησε επι τα βελτίω τα στοιχεία για το β' τριμήνο, κατά το οποίο υπήρξε αύξηση κατά 0,3% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και μείωση του κατά -0,6% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, στα τρία τρίμηνα του 2016 η ελληνική οικονομία παρουσιάζει οριακά αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης, παρά της προβλέψεις.

Μετά και τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων τριμήνων, η ελληνική οικονομία κινήθηκε:

  • με ρυθμό -0,8% το α' τριμηνο 2016 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2015
  • με ρυθμό -0,6% το β' τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015
  • με ρυθμό +1,5% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2015

Το ζήτημα των δημοσιονομικών μεγεθών θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, οι οποίες ξεκινούν σήμερα.

Για πρωτοφανή, μετά το 2008, ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ» καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Τα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου πυροδότησαν αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.