X

Ομπάμα: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Τα μηνύματα του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ για την οικονομία το προσφυγικό και τον ISIS. Πως «διαφήμισε» την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου ο Ομπάμα.

Ant1news

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, η οποία έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή, ευχαριστώ και τον ελληνικό λαό που μας φιλοξενεί. Σας μεταφέρω χαιρετισμούς από την ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ με την οποία έχουμε στενούς δεσμούς», είπε ο Μπαράκ ομπάμα στις πρώτες του δηλώσεις

«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι και θεώρησα ότι όφειλα να επισκεφθώ την γενέτειρα της Δημοκρατίας και των ιδεών στις οποίες στηρίχθηκε και το «χτίσιμο» των ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε:.

«Η Ελλάδα διέρχεται δύσκολη οικονομική συγκυρία, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά. Η κατάσταση βελτιώνεται και εμείς είμαστε στο πλευρό σας για τον δρόμο που πρέπει να καλυφθεί κι είναι αρκετός». 

 

«Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι κάτι καλό για τις ΗΠΑ, αλλά για όλον τον κόσμο. Η Ευρώπη θα πρέπει να δίνει μια ευκαιρία στους νέους και σε όλους, ώστε όλοι να έχουν κοινές ευκαιρίες», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα συνέχιζε λέγοντας «παράλληλα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίζεται τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα. Το Προσφυγικό δεν είναι θέμα ενός κράτους, είναι θέμα όλων μας. Γι΄ αυτό συνεργαζόμαστε με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την ορθή διαχείριση της κατάστασης».

Όσον αφορά την τρομοκρατία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, τόνισε ο Μπ. Ομπάκα και υπογράμμισε πως "εκτιμούμε τη συνεργασία και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία των Ρεπουμπλικανών".

 

«Προσβλέπω στην επίσκεψη μου στην Ακρόπολη, γιατί είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να κάνει όποιος βρεθεί στην Ελλάδα», είπε τέλος ο Μπαράκ Ομπάμα.  

Κατά την προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την προσωπικότητα του Μπαράκ Ομπάμα και τον καλωσόρισε ως τον πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίαςτου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα όπως το προσφυγικό, την συνθήκη της Λωζάνης και την οικονομία, ενώ χαρακτήρισε ιστορικές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.  

Στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε διευρυμένες συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 16:00 θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις. 

Στις 19:30 η Προεδρία της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου. 

Το Προεδρικό Μέγαρο ήταν από νωρίς έτοιμο για την υποδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ

 

 

 

 

Η άφιξη του Αμερικανού Προέδρου έγινε στις 10:40 στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη και του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

 

 

Η υποδοχή του Μπαράκ Ομπάμα έγινε με κάθε επισημότητα και κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα απρόοπτα, όπως η λάθος τοποθέτηση του κόκκινου χαλιού.

 

 

Η διήμερη επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ έχει βαρύνουσα σημασία για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες τόσο αναφορικά με το ζήτημα το χρέους, όσο και για μία σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.

 

Τα μηνύματα και η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Ομπάμα, άλλωστε, είναι ικανά ώστε να καλλιεργήσουν τέτοιου είδους ελπίδες. Δείγμα αυτής της επιμονής του σε αυτή τη γραμμή πολιτικής απέναντι στη χώρα μας αποτελεί και το γεγονός ότι, ο Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύεται σε αυτή του τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και από την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.

 

 

 

Η διήμερη παραμονή του Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αττική και ειδικά στα σημεία από τα οποία πρόκειται να κινηθεί, σήμερα, αλλά και αύριο, οπότε και θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην Αθήνα, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική. Ο γερμανικός Τύπος, μάλιστα, την χαρακτήρισε ως την «πολιτική κληρονομιά» του.