X

Ο πρώτος διάπλους της Νεκράς Θάλασσας από κολυμβητές

Αψηφώντας τον κίνδυνο, 28 τολμηροί κολυμβητές διέσχισαν για πρώτη φορά τη Νεκρά Θάλασσα, υπό την επίβλεψη σωστικών συνεργείων.

Ant1news

Αθλητές και ακτιβιστές οικολογικών οργανώσεων διέσχισαν κολυμπώντας την Τρίτη τη Νεκρά Θάλασσα και έγραψαν ιστορία, αφού έγιναν οι πρώτοι που δοκίμασαν αυτό το ριψοκίνδυνο εγχείρημα.

Η ονομασία της λίμνης που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ οφείλεται στην υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού, που έχει ως αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής. Περιέχει ποσότητες χλωριούχου νατρίου έως και 10 φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας και αν το καταπιεί κάποιος, μπορεί να δηλητηριαστεί.

Για τον λόγο αυτόν, οι 28 κολυμβητές φορούσαν μάσκες με αναπνευστήρα, ενώ τους συνόδευαν σκάφη με σωστικά συνεργεία και ιατρικό προσωπικό.

«Είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχω κάνει ποτέ», δήλωσε η Κιμ Τσέιμπερς από τη Νέα Ζηλανδία. Οι ελάχιστες σταγόνες που έβρεξαν τα μάτια της έμοιαζαν με οξύ, όπως είπε.

 

 

Η οργάνωση EcoPeace, συνδιοργανώτρια του εγχειρήματος, τόνισε πως σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας.

Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (αρνητικό υψόμετρο), κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου ένα μέτρο τον χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας.