X

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου

Επι ποδός ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο. Ένταση στη Θεσσαλονίκη.Επίθεση σε όχημα της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Ant1news

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 3 το μεσημέρι κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου. 

Ανοικτές παρέμειναν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ώστε οι πολίτες να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της 17ης Νοέμβρη.

Πλήθος κόσμου αλλά και εκπρόσωποι φορέων μετέβησαν στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Οικογένειες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι με τις δικές τους μνήμες, νέοι άνθρωποι έδωσαν το «παρών» αφήνοντας γαρύφαλλα στο μνημείο του Πολυτεχνείου και στην πύλη που είχε ρίξει το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ομιλία στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων αφιερωμένης στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκαρτίας έστειλε το δικό του μήνυμα.

Χθες, κατέθεσαν στεφάνι ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

«Σαραντατρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, εκπροσωπώντας την επιτροπή εορτασμού. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, υψώνεται και φέτος, για άλλη μία φορά, η σημαία του Πολυτεχνείου «με τα αιτήματα αναβαπτισμένα στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας». 

Ένταση σε Θεσσαλονίκη - Εξάρχεια

Ένταση προκλήθηκε το πρωί έξω από την Πολυτεχνική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thessnews.gr,  μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ωστόσο μέλη φοιτητικών παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τους έφραξαν το δρόμο.

Νωρίς το μεσημέρι ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμβατικό όχημα της αστυνομίας που βρισκόταν στα Εξάρχεια και το εγκλώβισε. Οι νεαροί που απωθήθηκαν απο διοιμρίες των ΜΑΤ κατάφεραν να αρπάξουν δύο ασπίδες και δύο κράνη τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν στα αγάλματα της πλατείας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Εκτιμάται ότι στους δρόμους θα βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί. Παράλληλα αποκλεισμένο από νωρίς το μεσημέρι ως αργά το βράδυ θα είναι το κέντρο της Αθήνας για τους οδηγούς.

Σε κλοιό ασφαλείας θα μπουν υπουργεία, η Βουλή και πρεσβείες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο θα βρίσκονται παρατεταγμένες μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ πριν αλλά και κατα τη διάρκεια της πορείας,σε όλο το κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες που θα προκύπτουν. Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.