X

Πορεία για τα 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (βίντεο+φωτο)

Με την καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, χωρίς όμως να λείψουν και τα επεισόδια.

Ant1news

Με την καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η κεφαλή της μεγάλης πορείας για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου έφθασε, λίγο πριν τις 18:30, έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου βρέθηκαν παρατεταγμένες οι κλούβες της Αστυνομίας.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το «μπλοκ» του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών καθώς και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία έφθασαν πρώτοι, όπως κάθε χρόνο, έξω από την Πρεσβεία με συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή». Οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν την σημαία και διαλύθηκαν για να ακολουθήσει η μεγάλη πορεία.

Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».

Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οπότε αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς μερίδα των διαδηλωτών επέστρεψαν στο Πολυτεχνείο και ενσωματώθηκαν με κουκουλοφόρους που νωρίτερα είχαν στήσει οδοφράγματα. Αντιεξουσιαστές άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα αλλά και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι "απάντησαν" με χημικά.

 

"Φρούριο" το κέντρο της Αθήνας

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς στους δρόμους βγλήκαν περίπου 7.000 αστυνομικοί, ενώ αποκλεισμένο από νωρίς το μεσημέρι ήταν το κέντρο της Αθήνας για τους οδηγούς.

Έκλεισε η λεωφόρος Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο, η Σταδίου, η Σόλωνος και η Ομόνοια περιμετρικά, ενώ σταδιακά έκλεισαν μέχρι και τις 20:00 οι σταθμοί του Μετρό "Μέγαρο Μουσικής", "Σύνταγμα" και "Ευαγγελισμός". 

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται σταδιακά από νωρίς το πρωί. Σε κλοιό ασφαλείας μπήκαν τα υπουργεία, η Βουλή και πρεσβείες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ από τη στιγμή που ξεκίνησε η πορεία από το Πολυτεχνείο βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

 

Ένταση σε Θεσσαλονίκη - Εξάρχεια

Ένταση προκλήθηκε το πρωί έξω από την Πολυτεχνική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thessnews.gr, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ωστόσο μέλη φοιτητικών παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τους έφραξαν το δρόμο.

 

Νωρίς το μεσημέρι ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συμβατικό όχημα της αστυνομίας που βρισκόταν στα Εξάρχεια και το εγκλώβισε. Οι νεαροί που απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ κατάφεραν να αρπάξουν δύο ασπίδες και δύο κράνη τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν στα αγάλματα της πλατείας.

 

Εκδήλωση μνήμης στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου

Νωρίτερα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί προς τιμήν των εξεγερθέντων φοιτητών.

Στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στο προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, ο Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία» και επισήμανε ότι «το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη».

«Μία μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μία πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για την Δημοκρατία και την Ελευθερία», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μία ομάδα φοιτητών ταύτισε το όραμά της με τον πόθο ενός ολόκληρου λαού».

 

Από το πρωί πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν και σήμερα το Πολυτεχνείο για να αποθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της εξέγερσης. Οικογένειες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι με τις δικές τους μνήμες, νέοι άνθρωποι έδωσαν το «παρών» αφήνοντας γαρύφαλλα στο μνημείο του Πολυτεχνείου και στην πύλη που είχε ρίξει το τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Την ίδια ώρα στην Βουλή πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση αφιερωμένη στην «ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου», όπου μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιεξουσιαστές έκαναν κατάληψη στο κτήριο Γκίνη, με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό και το πρωί.