X

Επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων (βίντεο)

Φωτιά σε σκηνές προσφύγων προκλήθηκε μετά από ρίψη μολότοφ στον καταυλισμό. Επίθεση από 30 άτομα δέχθηκαν αλληλέγγυοι.

Ant1news

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου.

Περίπου στις στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές Αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου κι αυτό γιατί ο καταυλισμός λειτουργεί μέσα στην τάφρο του βυζαντινού οχυρωματικού έργου. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.

Η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας περίπου 30 αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων γύρω στις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.

 

Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα τείχη του κάστρου. Αποτέλεσμα 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας. Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση περίπου 30 ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν. 

Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου της Χίου όπου και παρέμειναν έως τις 2 τα ξημερώματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένας πρόσφυγας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Την ίδια ώρα τον γύρο του διαδικτύου κάνει βιντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και δείχνει την στιγμή που μετανάστες σπάνε κατάστημα με βεγγαλικά, τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να πετούν, προκαλώντας επεισόδια στον καταυλισμό το βράδυ της Τετάρτης. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση, το τελευταίο 24ωρο άλλοι 103 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ακτές των ελληνικών νησιών. 

 

«Νύχτα τρόμου έζησε για μια ακόμη φορά η Χίος. Πολύ φοβόμαστε όμως, ότι δεν θα είναι η τελευταία» σχολιάζει ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού και προσθέτει σε ανακοίνωσή του:

«Έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι η απουσία σχεδίου, η αδυναμία συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά κυρίως η προκλητικά μονομερής επιβολή αποφάσεων χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών οδηγούν σε θλιβερές συγκρούσεις. Ο κ. Μουζάλας ας σταματήσει επιτέλους τα επικοινωνιακά σόου, ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας καταρτίσει σχέδιο άμεσης αποσυμφόρησης της Χίου και των υπόλοιπων νησιών από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν. Οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία ή αδράνεια μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες».