X

Παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν Ομπάμα και Ευρωπαίοι

Τι αποφασίστηκε στη μίνι Σύνοδο του Βερολίνου. Τι λέει το Κρεμλίνο για συνάντηση Ομπάμα- Πούτιν.

Ant1news

Για ακόμα έναν χρόνο αναμένεται να παραταθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όπως αποφάσισαν σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι, ο Μαριάνο Ραχόι και η Τερέζα Μέι.

Όπως διευκρίνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δεν συζητήθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων αναφορικά με τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία. Αυτό που συζητήθηκε ήταν η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Η οριστικοποίηση της ανανέωσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο μήνα.

Από πλευράς Κρεμλίνου, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι δεν έχει προκαθοριστεί συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα, στην επερχόμενη Σύνοδο στο Περού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μία συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα στο Βερολίνο ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και να προωθήσουν τη διατλαντική ατζέντα, αναφέρει σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

 

Αυτή η κοινή θέση τους ανακοινώνεται μετά την εκλογική νίκη στις ΗΠΑ του ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πως, αν η Ρωσία επιτεθεί σ' ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αυτός θα εξετάσει αν η χώρα στόχος είχε εκπληρώσει τις αμυντικές δεσμεύσεις της, πριν της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

 

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να εργασθούν συλλογικά για να προωθήσουν τη διατλαντική ατζέντα, ιδιαίτερα για να φέρουν τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και για να εξασφαλίσουν τη διπλωματική διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

 

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία που έχει το να συνεχιστεί η συνεργασία μέσω πολυμερών θεσμών, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.