X

“Καζάνι που βράζει” η Χίος

Πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο σε Λέσβο Χίο και Σάμο. Κλιμάκιο της ΝΔ στο νησί.

Ant1news

Ανήσυχη εξακολουθεί να είναι η τοπική κοινωνία της Χίου, μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στον καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Σούδας.

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς ζητούν να βρεθούν δραστικές λύσεις καθώς η πολύμηνη παραμονή των μεταναστών στο νησί, χωρίς μάλιστα να έχουν κάποια ελπίδα να φύγουν σύντομα από εκεί, τους οδηγεί σε βίαια ξεσπάσματα, ενώ ακροδεξιοί εκμεταλλεύονται την κατάσταση και υποκινούν βία  εναντίον των προσφύγων.

Στο μεταξύ αν και τις τελευταίες ημέρες οι ροές ήταν σχεδόν μηδενικές, τα δύο τελευταία 24ωρα έφρασαν στις ελληνικές ακτές 310 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 217 από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού για την προσφυγική κρίση.  

  

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Γκέραλντ Κνάους, συμβούλου της Μέρκελ για το Προσφυγικό, ο οποίος προτείνει "λύση Αυστραλίας", με τη δημιουργία νησιών- γκέτο σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

«Εάν αποτύχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ως μοναδική εναλλακτική, υπάρχει αυτή στιγμή η λύση Αυστραλίας: οι πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει να κρατούνται σε ένα νησί, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Εάν η Ευρώπη το κάνει αυτό θα σήμαινε και το τέλος της Συνθήκης για τους πρόσφυγες, θα ήταν μια καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το νησί της Χίου, επισκέφτηκε σήμερα, ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά το πέρας της επίσκεψης του, σε δήλωση του, έκανε λόγο για, «κυβερνητική εγκατάλειψη και κρατική ανυπαρξία».

«Οι σημερινές εικόνες που αντίκρυσα στη Χίο δεν τιμούν τη χώρα μας. Θεμελιώδης υποχρέωση κάθε Πολιτείας είναι να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της.

Η Κυβέρνηση, στη Χίο, έχει αποτύχει να ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της, κάτι που επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, κατά την επίσκεψή του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος “ήρθε, είδε και, απλά, απήλθε”», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.