X

Τετράωρο “θρίλερ” για τα εργασιακά με το κουαρτέτο

Επί τάπητος ο “καυτός” φάκελος των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. "Παρών" στο ραντεβού της Αχτσιόγλου με τους δανειστές και ο Τσακαλώτος.

Ant1news

ίνι μαραθώνιος" η διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστών και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για το “καυτό” φάκελο των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Πάρων σε όλη τη διάρκεια της 4ωρης  διαπραγμάτευσης ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν παρατηρήθηκε ουσιώδης πρόοδος στις συζητήσεις και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, μετά την τετράωρη συνάντηση των δανειστών με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωνε ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της», μαρτυρώντας ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε ούτε μισό βήμα προόδου στον Κυριακάτικο «μαραθώνιο» για τα εργασιακά. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της.

 

Πάντως, έχει οριστεί νέο ραντεβού της Έφης Αχτσιόγλου με το κουαρτέτο χωρίς να έχει προσδιοριστεί ποια ημέρα και ώρα αυτό θα γίνει.

Εν τω μεταξύ, στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ακολούθησαν έκλεισε ο «φάκελος» των δημοσιονομικών για το 2017, καθώς καλύφθηκε η τρύπα των 50 εκατ. ευρώ με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών και τη Δευτέρα το απόγευμα θα κατατεθεί στην Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017.

Εξαιρετικά πυκνό αναμένεται και το πρόγραμμα της Δευτέρας καθώς οι δανειστές θέλουν οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν την Τρίτη, ωστόσο θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με χρονικό ορίζοντα τη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου. 

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γεφυρωθεί, όχι μόνο οι διαφορές Αθηνών – δανειστών, αλλά και αυτές μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς του κουαρτέτου και του ΔΝΤ. Θα πρέπει άλλωστε, να ξεκαθαριστεί αν θα συμμετάσχει ή όχι το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, θα συμμετάσχει, θα συντάξει το δικό του μνημόνιο.

Μετά την Τρίτη, οπότε και θα φύγουν οι δανειστές, αναμένονται στην Αθήνα οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντίστοιχα.

Η συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα του χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παραμένει στόχος για την ελληνική κυβέρνηση.