X

Τι θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017

Έκλεισε ο «φάκελος» των δημοσιονομικών για το 2017. Ποιος είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Ant1news

Έκλεισε ο «φάκελος» των δημοσιονομικών για το 2017, καθώς καλύφθηκε η τρύπα των 50 εκατ. ευρώ με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στο σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας στην Βουλή, θα προβλέπεται στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ελαφρώς υψηλότερος του 1,8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει διασφαλιστεί για το 2017 η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (για το 2018 παραμένει η τρύπα των 600 εκατ. ευρώ) ενώ στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται και κονδύλι άλλων 300 εκατ. ευρώ για κοινωνικές παροχές (υγεία, παιδεία κ.λ.π).

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς από τις 13.00, καθώς ήταν «παρών» και στο ραντεβού με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Ακολούθησε στις 17.00 η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το κουαρτέτο με την συμμετοχή και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαριάκη. Γύρω στις 19.30 έκαναν διάλειμμα και συνεχίζουν επί άλλων θεμάτων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα των επαφών, πάντως, έχει πάει πίσω μετά τον «μίνι μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων των δανειστών με την Έφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά, όπου τελικά δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή».

Σειρά στα ραντεβού έχουν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γραβρόγλου και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός , ενώ στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας βρίσκεται και ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς στις συζητήσεις περιλαμβάνονται και θέματα που είχε χειριστεί ως υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ των  οποίων η απελευθέρωση αγορών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες σήμερα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια.