X

Διαπραγμάτευση: παραμένει το “χάσμα” στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Πρόσθετος χρόνος θα χρειαστεί για να “γεφυρωθούν” οι αντιθέσεις. Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει μεγάλα πλεονάσματα και νέους φόρους.

Ant1news

Χωρίς συμφωνία ως προς το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα η συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Σταθάκης, αν και οι δύο πλευρές είναι κοντά, απομένουν τρία τεχνικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν:

-ο τρόπος υπολογισμού κάποιων επιτοκίων,

-η προσαρμογή των εγγυήσεων

-τα θέματα που αφορούν το Δημόσιο, ως προς του φόρους που θα πρέπει να «κουρεύονται».

Η συζήτηση για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε οι δύο πλευρές να συγκλίνουν και να επέλθει οριστική συμφωνία.Ενώ την ίδια ώρα δεδομένο θεωρείται και το "χάσμα" στα Εργασιακά, όπως καταγράφηκε στην τετράωρη συνάντηση που είχε χθες με το Κουαρτέτο η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Ωστόσο, αν και δεν αναφέρθηκε από τον υπουργό, το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης προκύπτει από την ένσταση που προέβαλαν οι δανειστές σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν κανονικά, θα επιδιώξουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Επ’ αυτού, οι δανειστές σημείωσαν ότι ενδέχεται να υπάρξει απώλεια φορολογικών εσόδων, λόγω του γεγονότος ότι κάποιες επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά σήμερα τις οφειλές τους έναντι του Δημοσίου, με την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα πολλαπλασιάσουν τις δόσεις, με το αποτέλεσμα να είναι εις βάρος του Δημοσίου.

Το οικονομικό επιτελείο σημείωσε ότι ενδεχομένως να συμβεί αυτό που φοβούνται οι δανειστές, ωστόσο τα έσοδα θα καλυφθούν από επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δεν πληρώνουν και μέσω της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα μπουν στη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών τους.

Παρόλα αυτά, επειδή οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν το όφελος και το κόστος αυτής της ρύθμισης, συμφώνησαν να εξετάσουν το θέμα και να επανέλθουν σε εύθετο χρόνο.

Στην ουσία πρόκειται για μια ανατροπή της τελευταία στιγμής την οποία η κυβέρνηση δεν είχε υπολογίσει, με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας να απαιτεί ακόμα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο – τριών εβδομάδων.

Νέο προσχέδιο συμφωνίας

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των Θεσμών παρέδωσαν νέο προσχέδιο συμφωνίας στην ελληνική πλευρά κι έλαβαν την γραπτή απάντηση, στην οποία για να απαντήσουν διέκοψαν προσωρινά τη διαπραγμάτευση και θα συνεχίσουν αύριο το πρωί στις 11:00.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε 6-7 ελάσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά και σε 3 μεγάλα θέματα.

Σε ότι αφορά τα μικρότερα ζητήματα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση άμεσα, ενώ για τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι πιθανόν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μέσω τηλεδιασκέψεων.

Πιο κοντά σε Χρηματοπιστωτικά και δικαιοσύνη

Οι σημερινές συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή με τους επικεφαλής των θεσμών, για τα Χρηματοπιστωτικά και τη Δικαιοσύνη, ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημειώθηκε ουσιαστική σύγκλιση σε όλα τα θέματα των συναντήσεων.

Στις επόμενες μέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

 

Φοροκεντρικός με μεγάλα πλεονάσματα ο προϋπολογισμός του 2017

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017 που φέρνει φόρους 2,447 δισ. ευρώ, που θεσπίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι και εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά και παρεμβάσεις 563,6 δισ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό.  Διατηρεί τους στόχους για το ΑΕΠ, αλλά ανεβάζει  τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2017.

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου 1,75% του ΑΕΠ (και 1,8% πρ. πλεονάσματος στο προσχέδιο του Οκτωβρίου).

Για το  το 2016 προβλέπει επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά υπολογισθέν στο 1,09% του ΑΕΠ.

Διατηρεί πάντως  τις προβλέψεις για ύφεση 0,3% το 2016 αλλά και για ανάκαμψη 2,7% το 2017.