X

Ολονύχτιο “θρίλερ” με την διαπραγμάτευση

Με ανοιχτά φλέγοντα ζητήματα αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι δανειστές. Πού τα βρίσκουν οι δύο πλευρές και πού υπάρχει χάσμα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με τρία καυτά θέματα ανοιχτά ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο κύκλος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης. Οι δανειστές αποχωρούν και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, με κοινό στόχο των δύο πλευρών να το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Τα ανοιχτά θέματα είναι κατά σειρά προτεραιότητας το εργασιακό, όπου η πρόοδος φαίνεται να είναι μηδενική, τα ενεργειακά και τα δημοσιονομικά

Η ατζέντα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, προβλέπει τη συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό όπως επίσης και για τα ενεργειακά θέματα και στο θέμα των χρηματοοικονομικών.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, σε πολίτικό επίπεδο και απομένουν οι τεχνικές της λεπτομέρειες.

Μεγάλα αγκάθια φαίνεται να αντιμετωπίζει κυβέρνηση στο θέμα του μεσοπρόθεσμου όπου οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%  από το 2018 έως το 2020.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου να συζητηθούν, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει κάτι, εκτίμησε κορυφαίο στελέχους του υπουργείου οικονομικών. «Ο στόχος για κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας», όπως διευκρίνισε, «είναι στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς μετά υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για την ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση νομοσχεδίων και την έκδοση σχετικών αποφάσεων υλοποίησης της συμφωνίας».

 

Στις συζητήσεις, που ξεκίνησαν στις 13:30 τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκαν γύρω στις 5:30 την Παρασκευή, έγινε αναφορά και στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να διανείμει μέσω κοινωνικού μερίσματος ένα μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος που σημειώνεται το 2016 και εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο κατά 1 δισεκατομμύριο. Σχετικά με το στόχο, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών είπε ότι η υπέρβαση του 1 δισεκατομμυρίου  δε σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε και 1 δισεκατομμύριο. «Θα σταθμιστούν τα ρίσκα και αν κριθεί ότι πρέπει ένα μικρό ποσό από αυτή την υπέρβαση να δοθεί τότε δεν θα δοθεί τίποτα παραπάνω», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιδιώκει την άμεση λήψη σχετικών μέτρων και τη χορήγηση του μερίσματος εντός του 2016.