X

ΥΠΟΙΚ: Χρειάζονται υποχωρήσεις κι από το Eurogroup για τη συμφωνία

Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, ανέφεραν κύκλοι του κουαρτέτου .Μεγάλη η διαφορά με το ΔΝΤ στα εργασιακά, σύμφωνα με ελληνικές πηγές.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα ο δεύτερος κύκλος των συναντήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα, ωστόσο αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές στα εργασιακά

Για «πολύ καλή πρόοδο» που επιτεύχθηκε σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών κάνουν λόγο κύκλοι του κουαρτέτου, σημειώνοντας πως «στόχος παραμένει να φτάσουμε σύντομα σε μια συνολική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

«Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτιμήσουμε αυτήν την πρόοδο. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσαν. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά).

Τέλος, πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις εξετάστηκε και η πρόθεση της Κυβέρνησης να διανείμει, μέσω κοινωνικού μερίσματος, μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν.

 «Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις, καθώς επιδιώκεται το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί εντός του 2016.

 

Μεγάλο το «χάσμα» με το ΔΝΤ στα εργασιακά

Τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ διαπιστώνεται, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας. Μικρότερες, όπως υπογραμμίζουν, είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία.

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.