X

Μουζάλας: το 70% όσων ζητούν πολιτικό άσυλο είναι παράτυποι μετανάστες

Ευθύνες στη ΝΔ για την κατάσταση στο προσφυγικό καταλόγισε ο Μουζάλας. Για περίσσιο θράσος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Βαρβιτσιώτης.

Ant1news

«Πυρά» κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για την κατάσταση που επικρατεί στο Προσφυγικό, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι το 70% όσων ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είναι παράτυποι μετανάστες.

Μιλώντας στο BHMAFM,ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι, «το 70% όσων ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είναι παράτυποι μετανάστες και το 30%, έχουν προσφυγικό προφίλ, είναι Αφγανοί ή Ιρακινοί και είναι πολύ μικρό το ποσοστό των Σύρων. Ενώ πριν το 2% μόνο, ζητούσε άσυλο στη χώρα μας, τώρα το χρησιμοποιούν σαν τρικ, κάνουν  κατάχρηση αυτού του δικαιώματος και ζητούν όλοι το 97-98% (άσυλο)».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΝΔ, «η οποία κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, για αμέλεια, για ιδεολογικό κόλλημα, σε σχέση με κλειστά κέντρα, υπονομεύει στα νησιά τη δημιουργία κλειστών κέντρων».

Συμπλήρωσε δε ότι, «δεν μπορεί να υπάρξει μετανάστευση, χωρίς και κλειστά κέντρα. Ποιόν βάζεις μέσα, πως τον βάζεις με ποιες συνθήκες, πιθανώς αυτό είναι το στοίχημα που εμείς ως Αριστερά, πρέπει να λύσουμε. Θα κριθούμε».

 

Σε άλλη του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, επέρριψε ευθύνες και στο Δήμο Χίου, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, « ο Δήμος Χίου υπαναχώρησε από τη συμφωνία να δημιουργηθεί το στρατόπεδο στο ΧΑΔΑ» και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην επίθεση του προς τη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι «υποκινεί καταστάσεις για να μην φτιαχτούν κλειστά κέντρα στα νησιά».

Σε άλλα σημεία των δηλώσεων του ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση», ενώ δήλωσε κατηγορηματικά αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ότι, «δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία».

Βαρβιτσιώτης: εγκληματικά τα λάθη και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τομεάρχης της ΝΔ, για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αναφερόμενος στις δηλώσεις Μουζάλα, είπε, «με περίσσιο θράσος, κατηγόρησε σήμερα τη Νέα Δημοκρατία ότι υπονομεύει τη δημιουργία κέντρων κράτησης για τους παράνομους μετανάστες. Την κατηγόρησε, δηλαδή, ότι παρεμποδίζει την επαναλειτουργία ενός μέτρου, που η ίδια εφήρμοσε και που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε.  

Για τον κ. Μουζάλα, όποιος δεν συμφωνεί με αυτά που λέει, κατηγορείται ως ακροδεξιός. Του υπενθυμίζουμε, όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ο κατήγορος, αλλά ο απολογούμενος».  

 

Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, κάλεσε την Κυβέρνηση, «των “αυταπατών” και των “ανοιχτών συνόρων” να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ουσία του, σταματώντας τα ψέματα και την αναζήτηση συνενόχων για τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις, που έχει έως τώρα διαπράξει».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού για την Προσφυγική κρίση, το τελευταίο 24ωρο άλλοι 70 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν στα νησιά του Αιγαίου.