X

Τραγωδία στη Μόρια: νεκροί και τραυματίες από έκρηξη στο hot spot (βίντεο)

Τραγικός ο απολογισμός της φωτιάς.Συγκλονίζουν οι εικόνες από το σημείο. Η αντίδραση Τσίπρα και η επίθεση από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Μία 60χρονη γυναίκα και o 5χρονος εγγονός της , Κούρδοι Γεζίντι από το Ιράκ, είναι νεκροί, ενώ οκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί, από φωτιά που ξέσπασε σε σκηνή του hot spot της Μόριας, στη Λέσβο και γρήγορα εξαπλώθηκε στο χώρο.

Από τους τραυματίες δύο μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο C27 στην Αθήνα, πρόκειται για την κόρη της 60χρονης και μητέρα του 5χρονου, καθώς και το δεύτερο παιδί της, αγόρι 4 ετών. Η γυναίκα νοσηλευέται στην εντατική του ΚΑΤ, ενώ το παιδί προληπτικά στην εντατική του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Κάποιοι από τους υπόλοιπους έχουν υποστεί εγκαύματα και άλλοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Η φωτιά ξέσπασε στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης, από έκρηξη φιάλης υγραερίου,η οποία  χρησιμοποιείτο στη σκηνή για μαγείρεμα. Η γιαγιά ήταν μέσα στη σκηνή, ενώ η κόρη της και τα δύο παιδιά έξω από αυτήν. Η 60χρονη απανθρακώθηκε , ενώ η μητέρα με τα παιδιά τραυματίστηκαν και υπέστησαν εγκαύματα ενόσω βρίσκονταν έξω.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε χάος καθώς, όσο η φωτιά από τη συγκεκριμένη σκηνή εξαπλωνόταν, πρόσφυγες έβαλαν φωτιά και σε άλλες σκηνές, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του hot spot. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο σημείο έσπευσαν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία και το Κέντρο Κράτησης εκκενώθηκε.

Στις φλόγες οι σκηνές - Πανικόβλητοι οι άνθρωποι τρέχουν να σωθούν

 

 

 

 

 

Η φωτιά σβήστηκε περίπου στις 12:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ οι φιλοξενούμενοι του Κέντρου διανυκτέρευσαν εκτός, με τα ασυνόδευτα ανήλικα να έχουν μεταφερθεί σε άλλες δομές.

 

Το πρωί της Παρασκευής οι πρόσφυγες επανήλθαν στο Κέντρο Κράτησης. 

 

 

 

Φωτογραφίες, βίντεο: lesvosnews.gr, lesvospost.gr, emprosnet.gr

Τσίπρας: η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα Κέντρα Φιλοξενίας

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την τραγωδία χθες το βράδυ από τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

«Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θράκη, από όπου περιοδεύει και συμπλήρωσε ότι, «η ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας».

ΝΔ: Βαθιά θλίψη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια

Βαθιά θλίψη για το τραγικό συμβάν στη Μόρια της Λέσβου εξέφρασε ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας,  Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας πως «όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε και εμείς συγκλονισμένοι». Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα».

Ζήτησε, όμως, από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. «Και, εφόσον - όπως αποδεικνύεται - δεν έχει δικό της σχέδιο, να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει, από τις αρχές Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

ΠΑΣΟΚ: Ο Πρωθυπουργός έχει όλη την πολιτική ευθύνη

«Η αδιαφορία και ο κυνισμός της κυβέρνησης οδήγησαν στην χτεσινή τραγωδία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
«Δεν άκουσαν τις φωνές απελπισίας και απόγνωσης κατοίκων και προσφύγων.Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τις χαμένες αθώες ψυχές.Η αποπομπή  όλων όσων είναι διοικητικά υπεύθυνοι είναι αυτονόητη εξέλιξη.  Ο Πρωθυπουργός έχει όλη την πολιτική ευθύνη» καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΚΚΕ: επιτακτική ανάγκη ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά και τη χώρα

«Το χτεσινό τραγικό δυστύχημα στη Μόρια της Λέσβου είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που με ευθύνη της κυβέρνησης -ΕΕ επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από το διπλό εγκλωβισμό περισσότερων από 16.000 προσφύγων και μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, από πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και  αβεβαιότητα για την τύχη τους, με επιπτώσεις και στη ζωή των κατοίκων των νησιών», αναφέρει σε σχόλιό του σχετικά με τη χθεσινή τραγωδία το ΚΚΕ.

Ζητώντας εκ νέου την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες, σημειώνει ότι, «αποτελεί επιτακτική ανάγκη το αίτημα, που έθεσε το ΚΚΕ σε επίκαιρη ερώτησή του, για: Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και, στη συνέχεια, από τη χώρα, το κλείσιμο των hotspots και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής υποδοχής και καταγραφής, την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών που οφείλονται στην αναγκαστική συμβίωση σε ακατάλληλους χώρους και περιοχές. Άμεση αντιμετώπιση της προβοκατόρικης δράσης φασιστοειδών και αντιδραστικών δυνάμεων».

Θεοδωράκης: Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ευθύνες

"Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν θέλουν λόγια και κάρτες συμπαράστασης από την Ευρώπη. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνες", αναφέρει σε tweet του ο επικεφαλής του Ποταμιού, τονίζοντας ότι, "η ΕΕ πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Όχι άλλα έγγραφα. Η κυβέρνηση να προστατέψει τις οικογένειες των προσφύγων, να απομακρύνει όσους καταστρέφουν κι ένας υπουργός να μένει μόνιμα στα νησιά".