X

Τηλεφώνημα Γιούνκερ σε Τσίπρα για την αξιολόγηση

Η πρόοδος στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης στο επίκεντρο της επικοινωνίας τους. Αισιοδοξία για άμεση συμφωνία από τους τραπεζίτες.Τα μηνύματα των Ευρωπαίων και τα νέα μέτρα που ζητούν.

Ant1news

Η πορεία του προγράμματος και η πρόοδος στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ήταν ένα «χρήσιμο» και «εποικοδομητικό» τηλεφώνημα, καθώς η «δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς ολοκλήρωση» και ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, την επόμενη Δευτέρα.

Ο ίδιος ανέφερε, πως ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άντρες το ελληνικό ζήτημα και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Γιούνκερ να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε ο Μ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει.

Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ότι «κατά την διάρκεια της συνομιλίας, σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, καθώς και οι εξελίξεις σε Προσφυγικό και Κυπριακό».

Αισιοδοξία για άμεση συμφωνία

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, παρατηρώντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, χρειάζεται ωστόσο λίγη ακόμα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Την πεποίθηση ότι θα κλείσει η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου εκτίμησε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, από την πλευρά του, εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% για το 2018, τη στιγμή που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup προαναγγέλλει νέα μέτρα για το ίδιο έτος, στα πλαίσια της επίτευξης στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Λίγες μέρες μας χωρίζουν πλέον από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν το εργασιακό, τα δημοσιονομικά, με την τρύπα για τον προϋπολογισμό του 2018 να ανέρχεται κατά γενική ομολογία στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, το Ταμείο προβάλει σκληρές απαιτήσεις που αφορούν στη λήψη μέτρων στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της διετίας 2018- 2020, καθώς και τη διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ώστε να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα. Η ευρωπαϊκή πλευρά και κυρίως η Γερμανία είναι ανένδοτη στη συζήτηση για το χρέος.

Στη Βουλή και το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Ωστόσο, κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή, στη Βουλή και το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος. Χθες είχε κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που αφορούσε στην αποπλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση επιχείρησης.

 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, θα ωστόσο ψηφιστεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο και το χρόνο σύστασης επιχειρήσεων.