X

Πέθανε ο Ιωάννης Γρίβας

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Ant1news

Απεβίωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακός πρωθυπουργός από 12 Οκτωβρίου 1989 έως 3 Νοεμβρίου 1989, Ιωάννης Γρίβας.

Γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1923 στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα. Συμμετείχε στο δικαστήριο το οποίο δίκασε τους ηγέτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Κατά τη θητεία του στον Άρειο Πάγο ήταν ο επικεφαλής στο ειδικό δικαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε για το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι, στο οποίο ήταν κατηγορούμενος ο Νίκος Αθανασόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Τζαννετάκη, ο Ιωάννης Γρίβας επελέγη ως πρωθυπουργός της υπηρεσιακής Κυβέρνησης που οδήγησε στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989.

Σε συλλυπητήριο μήνυμα του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει «με θλίψη ενημερώθηκα για τον θάνατο του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Ιωάννη Γρίβα. Ο Ιωάννης Γρίβας υπηρέτησε σταθερά την Ελληνική Δημοκρατία τόσο ως ανώτατος δικαστικός όσο και ως Πρωθυπουργός σε κρίσιμες και ταραγμένες περιόδους. Εκφράζω στους οικείους του τα βαθιά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Ιωάννη Γρίβα: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου δικαστικού, πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακού Πρωθυπουργού της χώρας, Ιωάννη Γρίβα, που έφυγε από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του». H Βουλή των Ελλήνων, αντί στεφάνου, θα κάνει δωρεά στη μνήμη του, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του εκλιπόντος.   

«Ο Ιωάννης Γρίβας, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπήρξε εξαίρετος δικαστικός. Επέδειξε απαράμιλλο ήθος και ευπρέπεια, τιμώντας τις θέσεις τις οποίες υπηρέτησε. Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, επιτέλεσε με επιτυχία το έργο του, σε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα. Στους οικείους του, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.