X

Τσακλώτος: δεν θα λυθούν στην πλάτη μας οι διαφορές του ΔΝΤ

Αιχμές κατά των δανειστών για το ζήτημα των εργασιακών άφησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. Πρότεινε για πρώτη φόρα μείωση 1% του ΑΕΠ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Επίθεση στους ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του Συνέδριου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου υποστηρίζοντας πως χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το χρέος.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για το χρέος τόνισε ότι αν το πρόβλημα είναι πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε να μειωθεί από το 3,5% στο 2,5 % του ΑΕΠ. Μάλιστα αυτή η πρόταση ακούγεται για πρώτη φορά από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό το 1% θα πρέπει να ξοδευθεί για την ελάφρυνση φόρων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ όπως είπε οποιαδήποτε έσοδα από φοροδιαφυγή ή αύξηση εισφορών θα πρέπει να δοθούν για κοινωνική πολιτική.

«Αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση αν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να γίνει οποιοσδήποτε συμβιβασμός για μετρά στην πλάτη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι τίμιο, δεν έχει οικονομική λογική», τόνισε σε έντονο ύφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα των εργασιακών άφησε αιχμές κατά των δανειστών λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κάνει πολλά πράγματα ώστε να βρεθούν συμβιβασμοί, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τους εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο και όποιος συμβιβασμός θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο την κοινωνία.