X

Reuters: η Ελλάδα πιέζει τους δανειστές για το χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προστατευθεί και από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων που θα ισχύουν στις αγορές.

Ant1news


Ισχυρές πιέσεις στους πιστωτές της ασκεί η Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τις πληρωμές τόκων, μεταδίδει το Reuters.

Προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς είναι να «κλειδώσει» την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του δανείου ύψους 228 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τους πιστωτές της. Τα 162,7 δισ. ευρώ τα οφείλει σε EFSF και ESM, τους δύο μηχανισμούς που δημιούργησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Reuters, τις παραπάνω απόψεις εξέφρασε, ανώνυμα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο υποστήριξε ότι η πέραν όλων των άλλων η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προστατευθεί και από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων που θα ισχύουν στις αγορές. Μάλιστα έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με dealers της αγοράς ομολόγων προκειμένου να έχει μία πρώτη εκτίμηση από τα επιτόκια που μπορούν να ισχύσουν στο μέλλον, κάτι το οποία θα συζητηθεί και στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Η μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό είναι απαραίτητη προκειμένου το χρέος να “μπει” σε έναν δρόμο βιωσιμότητας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα να “πέσει” σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς αύξησης επιτοκίων στο μέλλον. Εάν δεν υπάρξει εξισορρόπηση του επιτοκιακού κινδύνου τότε η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα “δράμα” ανάλογο με αυτό του Μύθου του Σίσυφου», τόνισε η ελληνική κυβερνητική πηγή.

Στο ποσό των 162,7 δισ. ευρώ που η Ελλάδα οφείλει στον EFSF, περιλαμβάνονται και 31 δισ. ευρώ τα οποία έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της να υπάρξει ανταλλαγή (swap) αυτών των ομολόγων, τα οποία διαθέτουν κυμαινόμενο επιτόκιο, με χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου.

«Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος το συγκεκριμένο ποσό θα "παγώσει" σε επίπεδο επιτοκίων για 30 χρόνια», προσθέτει ο Έλληνας αξιωματούχος.

Μεσοπρόθεσμα η Αθήνα - πάντα σύμφωνα με το Reuters – ευελπιστεί να υπάρξει διαπραγμάτευση και για ένα επιπλέον ποσό ύψους 52,9 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά διμερή δάνεια με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου. Και αυτό το χρέος είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Από το συνολικού ποσό των 228 δισ. ευρώ, περί των 13 δισ. ευρώ είναι χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα χρωστά 57 δισ. ευρώ από ομολογιακά δάνεια και 14,5 δισ. ευρώ από πώληση εντόκων γραμματίων. Αυτά διαπραγματεύονται στις αγορές, αλλά έχουν, ήδη, σταθερό επιτόκιο.

Επαφές με dealers ομολόγων

 Τρεις κορυφαίοι dealers της αγοράς ομολόγων επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να ανακαλύψει το κόστος που ισχύει στις αγορές παραγώγων για τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων με σταθερά.

«Είναι μία σοφή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Όμως εδώ το πρόβλημα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει το χρέος της όλα θα καταρρεύσουν», τονίζει ένας εκ των τριών dealers.