X

“Βούλιαξε” η Λέσβος (βίντεο)

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε το νησί. Προβλήματα στο Ελ. Βενιζέλος. Έρχονται χιόνια και τσουχτερό κρύο. Δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

Ant1news

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της Λέσβου προκάλεσε η κακοκαιρία που χτύπησε χθες το νησί, το οποίο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και η Ζάκυνθος.

Η πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και πραγματοποίησε 16 απεγκλωβισμούς κατοίκων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Καλλονή, όπου το ποτάμι υπερχείλισε.

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ σημειώθηκε μικρής έκτασης κατολίσθηση προς τα Παρακοιλα, σύμφωνα με το Lesvosnews.net.

Σοβαρά προβλήματα και στο Πλωμάρι.

Χείμαρροι φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρύνουν ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στον Σεδούντα ποταμό.



 

Νωρίτερα το νερό παρέσυρε κλαδιά και μπάζα στο δρόμο προς Λαγκάδα όπου χρειάστηκε η παρέμβαση των μηχανημάτων της περιφέρειας για  να ανοίξουν το δρόμο.

Προβλήματα και στην Αγία Παρασκευή όπου πέντε σπίτια πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού που μετέτρεψε σε ποτάμι τον κεντρικό δρόμο του χωριού το απόγευμα.

 

Ισχυρή χαλαζόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ χωρίς ωστόσο να καταγραφούν ζημιές.

Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, σήμερα Τρίτη τα σχολεία στην πόλη της Καλλονής θα παραμείνουν κλειστά.

Προβλήματα απο την κακοκαιρία υπήρξαν και στο αεροδρόμο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου επτά πτήσεις δεν προσγειώθηκαν λόγω κακοκαιρίας στην περιοχή, καθώς στα Σπάτα σημειώθηκε σφοδρή καταιγίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα αεροπλάνα έλαβαν εντολή από τον πύργο ελέγχου να προσγειωθούν σε  Χανιά και Θεσσαλονίκη. Επίσης, σε πολλές πτήσεις σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις.

Νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Για την Τρίτη 

1. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές:
α. της Μακεδονίας ,της Θράκης και της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο κάτω απο 300 μέτρα).
β. σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της στερεάς και της Εύβοιας (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μέτρα). Στην Αττική θα χιονίσει  στα ορεινά κυρίως τη νύχτα προς Τετάρτη οπότε είναι πιθανόν να χιονίσει και στα βόρεια προάστια (περίπου από τα 500 μέτρα).
2. ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας), την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
3. θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.
4. η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση (8 με 10 βαθμούς κατά τόπους).

Την Τετάρτη 

1. οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν:
α. σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας , Θράκης , Θεσσαλίας και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο κάτω από 200 μέτρα).
β. σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και την  Κρήτη καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ηπείρου της στερεάς, της  Εύβοιας, των Σποράδων ,της Πελοποννήσου και τα νησιά του ανατολικού  Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα).
2. ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νοτιοανατολικά το πρωί.
3. οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν στο αιγαίο τα 8 με 9
μποφόρ.
4. πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χωρά με παγετό τη νύχτα 

Προς την Πέμπτη σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χωρά. 

Πάντως γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν στη δυτική και βόρεια  χώρα και σταδιακά ως το βράδυ θα περιοριστούν στις ανατολικές και  νότιες περιοχές και θα εξασθενήσουν.