X

Πετρόπουλος: Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της “προσωπικής διαφοράς”

Τι είπε για το ΕΚΑΣ και τα μπλοκάκια ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων; Πώς από το 2018 θα διορθώνεται η κατώτατη σύνταξη.

Ant1news

Κατηγορηματικός στο θέμα της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο Καλημέρα Ελλάδα, ο Αναστάσιος Πετρόπουλος.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν τέθηκε καθόλου στη συζήτηση με τους δανειστές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαντώντας σε ερώτηση για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά μειώσεις από 1,8% έως 42,4% στις κύριες συντάξεις και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά αναμένονται μειώσεις του ΕΚΑΣ από 30 έως 40%, με στόχο να εξοικονομηθούν 431 εκατομμύρια ευρώ. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε κατανομή της επιβάρυνσης για το ΕΚΑΣ» είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τονίζοντας ότι το 2018 θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων κατά 1,9% εφόσον υπάρξει καλυτέρευση των δεικτών στην Οικονομία.

Όσον αφορά στα «μπλοκάκια» μετά τη νέα ρύθμιση ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι ένας εργαζόμενος που λαμβάνει για παράδειγμα 200 ευρώ με μπλοκάκι, η εισφορά που καλείται να πληρώσει είναι 45 ευρώ. «Αυτό γιατί δεν θα ασφαλίζεται σαν να είναι αυτοτελής η σύνταξη με  μπλοκάκι. Ενώ μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένος να ασφαλίζεται στην κατηγορία του ΟΑΕΕ» εξήγησε.

 Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης επιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας πως «οι  λέξεις αναλγησία και ανικανότητα δεν επαρκούν για να περιγράψουν τις πρακτικές της».

«Η Κυβέρνηση δεν αρκέστηκε μόνο στις μειώσεις των συντάξεων χηρείας, από 20% έως 50%. 6 μήνες μετά, χωρίς ίχνος ευαισθησίας, αποφάσισε λόγω αδυναμίας προσδιορισμού της διαδικασίας υπολογισμού των συντάξεων, με τις διατάξεις του δικού της νόμου, να μοιράσει οριζόντια σε όλες και όλους τους δικαιούχους σύνταξη χηρείας 345,6 ευρώ» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές ενέργειες είναι πρωτόγνωρες και παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες» τόνισε και συμπλήρωσε πως η Κυβερνηση «όχι μόνο μείωσε τις συντάξεις, αλλά δεν καταβάλλει ούτε καν αυτές τις μειωμένες που η ίδια νομοθέτησε με το Ν. 4387/2016».

«Τελικά, πίσω από τη μάσκα της κοινωνικής ευαισθησίας κρύβεται η αναλγησία, το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.