X

“Πόλεμος” για την πρόταση Καμένου για συνεδρίαση στο Καστελόριζο

Απορρίφθηκε απο την αντιπολίτευση. Σύγκρουση του ΥΕΘΑ με βουλευτές που κάνουν λόγο για αρλούμπες. Η απάντηση του Πάνου Καμμένου.

Ant1news

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, να προγραμματίσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, στο ακριτικό Καστελόριζο, την προσεχή Δευτέρα, σε μια περίοδο που οι προκλητικές δηλώσεις από πολιτικούς της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Η σχετική πρόσκληση διανεμήθηκε από τη Γραμματεία της Επιτροπής, γεγονός το οποίο αρχικώς διαμόρφωσε την αίσθηση πως πρόκειται για μια ειδική μεν, πλην όμως κανονική συνεδρίαση κοινοβουλευτικού Οργάνου.

Αφενός, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης – μέλη της Επιτροπής τόνιζαν ανεπισήμως ότι είτε δεν προτίθενται στην παρούσα δύσκολη συγκυρία να πάνε σε μια τέτοια συνεδρίαση στο συγκεκριμένο χώρο, είτε προβληματίζονται πλέον σοβαρά ως προς τη συμμετοχή τους.

Αφετέρου, από το προεδρείο της συγκεκριμένης Επιτροπής «διευκρινιζόταν» σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν είναι το Κοινοβούλιο που διοργανώνει την επίμαχη δραστηριότητα: πρόκειται, λεγόταν σε μια κίνηση να τηρηθούν αποστάσεις, για μια πρωτοβουλία του ΥΕΘΑ να προσκαλέσει στο Καστελλόριζο για ενημέρωση και επαφές με τοπικούς παράγοντες, όποιο μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επιθυμεί να συμμετάσχει.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δηλωνόταν μάλιστα ότι οι επίσημες και κανονικές συνεδριάσεις της Επιτροπής διεξάγονται εντός του Κοινοβουλίου και όχι σε άλλους χώρους. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως σε ειδικές περιστάσεις, έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις Επιτροπών και εκτός Βουλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Αντιδράσεις από την  αντιπολίτευση

Την πρόταση Καμμένου, σχολίασε και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με γραπτή του δήλωση, στην οποία τονίζει, «οι εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας θέματα και γενικότερα τις υποθέσεις Εξωτερικής Πολιτικής είναι πολύ σοβαρές.

Απαιτούν από όλους σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η Νέα Δημοκρατία, έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιπόλαια πρωτοβουλία, που θέλει να υποκαταστήσει την ουσία με επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Σπύρος Δανέλλης, σχολιάζοντας το θέμα δήλωσε, «η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία και εθνική συνεννόηση. Η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, με επικοινωνιακά παιχνίδια, στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κάθε άλλο παρά μας βοηθάει».

Αντιλαμβανόμαστε τις ενοχές τους, λυπούμαστε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε δίπλα στο Καστελόριζο».

Σκληρή κόντρα Καμμένου – Λοβέρδου

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε με ανακοίνωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε ότι: τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ελλάδας απαιτούν σοβαρότητα στους χειρισμούς, αποφασιστικότητα, αλλά και σύνεση. Στις επικίνδυνες επικοινωνιακές «αρλούμπες» εμείς δεν συμμετέχουμε και το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος απαντώντας στη δήλωση Λοβέρδου, υπογράμμισε, «το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το Καστελόριζο με την καταστροφική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια.