X

Κυβερνητικές πηγές: μέτρα 4,2 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ για να συμφωνήσει

Η επιμονή του "πυροδοτεί ως κι εκλογές", απαντά η Αθήνα. Στη μέγγενη αφορολόγητο, συντάξεις εργασιακά. Προς έκτακτο Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μέτρα 4,2 δις ευρώ, (κατα άλλους 4,5 δις) τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, ζητά για την διετία 2019-2020 από την Ελλάδα το ΔΝΤ, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση θα δεχτεί μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και απάντησε ότι "όχι μόνο η παρούσα, αλλά καμία κυβέρνηση δε πρόκειται να δεχθεί τέτοιου είδους μέτρα", αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ επιμείνει να τα ζητά, θα πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις.

«Εμείς δεν θα μπούμε σε συζήτηση για καινούργια μέτρα που θα νομοθετήσουμε τώρα. Μας έχει ζητηθεί να μην τα ψηφίσουμε, αλλά να τα βάλουμε σε πολιτική συμφωνία. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Κατ΄ αρχάς, το 2019 θα είναι χρονιά εκλογών, δεν μπορούμε εμείς να δεσμεύσουμε την επόμενη κυβέρνηση, οποία κι αν είναι», τόνισε ο ίδιος.

Τα στελέχη του ΔΝΤ «λένε και ξελένε» επεσήμανε ο κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας «η αλήθεια είναι ότι ο Τόμσεν πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι πολύ ψηλές και το αφορολόγητο πολύ μεγάλο και αφήνει πολύ κόσμο «έξω» από τη φορολογία. Όμως, άλλες φορές λένε «δεν θέλουμε άλλα μέτρα», άλλες φορές λένε «θέλουμε ανακατανομή μέτρων».

Σε ότι αφορά το Eurogroup της Δευτέρας, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία, αλλά όπως είπε το πιθανότερο είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup γύρω στις 19 ή 20 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι οι δανειστές θέλουν λύση-«πακέτο» πριν από το τέλος του 2016 για αξιολόγηση και χρέος, θέματα από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

 

«Αν ήτανε μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είχαμε κλείσει το staff level agreement (συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) πριν από δυο εβδομάδες», υπογράμμισε, προσθέτοντας «η εντολή από το Eurogroup είναι ότι πρέπει να έχει τη συμφωνία του ΔΝΤ. Εκτιμώ ότι οι ευρωπαίοι θα πουν έχουμε 95% συμφωνία, το ΔΝΤ θα πει λίγο μικρότερο ποσοστό. Το ΔΝΤ θα πει ότι δεν μπορούμε να μην συνεχίσουμε τη συζήτηση, γιατί για να συμφωνήσω στα εργασιακά πρέπει να ξέρω το δημοσιονομικό πακέτο. Άρα, προτείνω να συνεχιστεί η συζήτηση».

Η ίδια πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθούν εκ νέου την Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, μετά από το Εurogroup της Δευτέρας, για εντατικές διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup.

Για τα πλεονάσμα ο αξιωματούχος, που έχει άριστη γνώση της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε πως "δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να πέσουν τα πλεονάσματα κάτω από το 3,5%, σε αυτό δεν έχουμε πολλούς συμμάχους».

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει να μην υπάρξουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και κλαδικές συμβάσεις, καθώς όπως είπαν και οι Μοσκοβισί και Γιούνκερ πρέπει να υπάρξει λύση εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

“Ναι” Σόιμπλε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων» τονίζει ο κ. Κόλμπεργκ ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τσακαλώτος: η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της τώρα είναι η σειρά των άλλων

«Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και οι άλλες πλευρές έχουν χρέος να κάνουν κάτι για το χρέος και για όσα έχουν δεσμευτεί. Νομίζω ότι ισχύει αυτό που έχω πει και παλιότερα, ότι οι πιο πολλοί παίχτες αυτή τη στιγμή, θέλουν λύση παρά εμπλοκή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.