X

Τσίπρας σε Σταϊνμάγερ: Η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στον ελληνικό λαό

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία εξέφρασε, από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Τι συζήτησαν για Κυπριακό, Προσφυγικό και χρέος.

Ant1news

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και ήρθε η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και να υπάρξει μία θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, από την οποία πρέπει  κάποια στιγμή να ξεφύγουμε αλλά και σε ο,τι αφορά την προσφυγική κρίση, που είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση» είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το Προσφυγικό, η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και θέματα διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας. 

Ο Αλέξης Τσίπτας  απευθυνόμενος στον κ. Σταϊνμάγερ, είπε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη καμπή, και η Γερμανία ως ηγέτιδα δύναμη έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα αλλά και για τη δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου» προσθέτοντας ότι «μόνο με πολιτικές τιμωρίας και χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από την πλευρά του, είπε ότι «είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε έναν εταίρο που έχει τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη». «Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργαστήκαμε σκληρά έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας» είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

 

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία».
«Ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο, ωστόσο δεν ψήφισαν οι Ιταλοί. Ο κ. Στάινμαϊερ χαρακτήρισε την κρίση στην Ιταλία «κυβερνητική και όχι πολιτειακή».

Εξερχομενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Σταϊνμάγερ είπε ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά δεν είναι και θετική εξέλιξη. Συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη αναμένει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ιταλία. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Θα δούμε ποιο θα είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι αυτά που κατάφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ήταν καλά και σωστά, όπως ότι ήταν σωστό και το βήμα που έκανε. «Ελπίζουμε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση στην Ιταλία θα συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάγερ. 

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Τονίστηκε, εξάλλου, η σημασία του Κυπριακού για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διατήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τονίστηκε επίσης ότι ο σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν απαραίτητο όρο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και για την θετική προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Ελληνικού προγράμματος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη επιβάλλει το συντομότερο δυνατόν συνολική συμφωνία και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.