X

Το “Όχι” στην Ιταλία δεν “τρόμαξε” τις αγορές

Ανακάμπτει το ευρώ μετά τη μεγάλη πτώση που παρουσίασε η ισοτιμία του με το δολάριο. Σε θετική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μεγάλη άνοδος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ant1news

Η συντριπτική επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα, είχε πολύ βραχύβιες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μετά το μουδιασμένο άνοιγμα, όχι μόνο ανέκαμψαν, αλλά πέρασαν και σε θετικό έδαφος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πλέον σε ανοδική τροχιά, με πρωταγωνιστή τις τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτική είναι και η εικόνα που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης, στο μέσον της συνεδρίασης κατέγραφε μεγάλα κέρδη της τάξης του 1,62%, με τις μετοχές να βρίσκονται πάνω από το +4%.

Σε αυτό βοήθησαν και οι διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ, ότι θα παρέμβει εφόσον χρειαστεί. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί για πιθανή έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Ακόμα και οι ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», δεν φαίνεται να εμφανίζουν τους κλυδωνισμούς που αναμένονταν.

Η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Monte dei Paschi di Siena, μειώθηκε έως και 10%, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και κινείται πάνω από το 1%, ενώ εκείνη της Unicredit υποχώρησε 4,8%.

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος προκάλεσε αμφιβολίες για τον αν η Monte dei Paschi θα προχωρήσει σε μια ζωτικής σημασίας άντληση κεφαλαίων. Η Morgan Stanley ανέφερε σε σημερινό σημείωμά της ότι η κρατική βοήθεια φαίνεται όλο πιθανότερη για την ιταλική τράπεζα.

Το ευρώ περιόρισε κατά πολύ τις απώλειες που σημείωνε μετά τις πρώτες ειδήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την παραίτηση Ρέντσι. Ανακάμπτει σημαντικά έναντι του δολαρίου, από τα χαμηλά δύο ετών που βρέθηκε στην αρχή.