X

Καμμένος: το μήνυμα ομοψυχίας του λαού ενδυναμώνει το ηθικό των ΕΔ

Επίσκεψη σε ακριτικά νησιά. Βίντεο από την άφιξη του ΥΕΘΑ, εμφανίζει ελληνικό F16 που επιστρέφει από αναχαίτιση τουρκικού μαχητικού. Μαζί του βουλευτές μόνο από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.

Ant1news

Στη Ρω, στη Στρογγύλη και στο Καστελόριζο βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΧΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

«Το μήνυμα ομοψυχίας του ελληνικού λαού ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε από το Καστελόριζο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη, τόνισε ότι τόσο αυτός όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής που τον συνόδευαν και μετέχουν στην επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, μετέβησαν στα τρία νησιά Ρω, Στρογγύλη Καστελόριζο για να πουν τα χρόνια πολλά στους αξιωματικούς, στους υπαξιωματικούς και στους στρατιώτες που υπηρετούν σε αυτά αλλά και στους κατοίκους των νησιών.

«Οι σκέψεις όλων μας και των οικογενειών μας είναι αυτές τις μέρες στα στελέχη και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα νησιά έως τον Έβρο, την Αεροπορία, το Ναυτικό, που προασπίζουν με κάθε τρόπο την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας. Ο ελληνικός λαός θα είναι πάντα κοντά τους» κατέληξε ο υπουργός.

 

 

Αρχικώς, η αποστολή μετέβη στην Ρω, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ¨"κυρά της Ρω", Δέσποινα Ασχαδιώτη.

 

 

 

 

 

Επόμενως σταθμός ήταν η Στρογγύλη, όπου ο ΥΕΘΑ και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με όσους υπηρετούν στο φυλάκιο του νησιού.

 

 

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία είναι μεταξύ των μελών της Επιτροπής, ανέβασε στον προσωπικό της της λογαριασμό στο Facebook μια φωτογραφία μέσα από το ελικόπτερο Σινούκ, που τους μετέφερε στο ακριτικό νησί.

Συγκεκριμένα, η κ. Κασιμάτη έγραψε στο Facebook: «Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, επιβαίνουμε το CH470 Chinook με προορισμό το νοτιοανατολικότερο σύνορο της πατρίδας μας». 

 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού δεν συμμετέχουν καταγγέλλοντας μάλιστα πως πρόκειται για ένα σόου άνευ ουσίας το οποίο μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας, ο οποίος συγκαλεί την Επιτροπή, έχει ενημερώσει βουλευτές ότι η συνεδρίαση θα γίνει στη Βουλή, διαχωρίζοντας τη συνεδρίαση από την επίσκεψη στο ακριτικό νησί. 

Διπλή αερομαχία ελληνικών μαχητικών με τουρκικά F16

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς σήμερα το πρωί, οι πιλότοι δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ Λέσβου-Χίου. Αμέσως αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν εικονικά από δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο αρνήθηκαν να σταματήσουν την παράτυπη πτήση. Η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε αερομαχία. 

 

Αμέσως μετά τα τουρκικά F-16 βγήκαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο, όμως λίγο αργότερα μπήκαν ξανά χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησαν σε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα η αναχαίτιση από τα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Λεπτές ισορροπίες στο Αιγαίο

Μια εβδομάδα λεπτών ισορροπιών στο Αιγαίο ξεκίνησε, καθώς από αύριο θα πραγματοποιούνται σχεδόν παράλληλα και σε κοντινή απόσταση οι ασκήσεις Ελλάδας-Τουρκίας στη σκιά των επαναλαμβανόμενων προκλήσεων, στις οποίες επιδόθηκε η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες.  

Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΕΘΑ σημείωνε πως «περνάμε μια πολύ ήσυχη περίοδο. Ναι, υπάρχει ρητορική, αλλά όχι πράξεις. Μπορεί να κλείνουν περιοχές με NAVTEX, αλλά πλοία δεν βλέπουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε». 

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση στην οποία στο βίντεο που καταγράφει την έλευση στο Καστελόριζο του σινούκ που μεταφέρει τον ΥΕΘΑ, δίπλα του εμφανίζεται ένα ελληνικό F16, που μόλις έχει αναχαιτίσει ένα τουρκικό μαχητικό!