X

Αναχαίτιση τουρκικού μαχητικού από F16 την ώρα που φθάνει στο Καστελόριζο ο Καμμένος (βίντεο)

"Επίδειξη θράσους" απο την Άγκυρα. Τι απαθανάτισε ο φακός του συνεργείου της ΕΡΤ, που ήταν μαζί με τον ΥΕΘΑ.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Από τα χαράματα σχεδόν οι Τούρκοι είχαν δείξει τις προκλητικές διαθέσεις τους και θέλοντας να απαντήσουν στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου στο Καστελόριζο, 2 τουρκικά F-4 & 2 F-16 τον προϋπάντησαν παραβιάζοντας-σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη της αποστολής της Βουλής στο ακριτικό νησί - τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης.

 Άμεσα, δυο ελληνικά αεροσκάφη της μονάδας μόνιμης επιφυλακής από το Καστέλι της Κρήτης, απογειώθηκαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός φακός της ΕΡΤ κατέγραψε την παρουσία των ελληνικών F-16, τα οποία έχοντας ολοκληρώσει την αναχαίτιση, «συναντώνται» επάνω από το Καστελόριζο με το ελικόπτερο που μεταφέρει τον ΥΕΘΑ, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη συνεχίζουν την εναέρια περιφρούρηση στην περιοχή.

Ακόμη πιο προκλητικοί ήταν οι Τούρκοι πιλότοι οι οποίοι στις 07:20 το πρωί μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, μεταξύ Λέσβου και Χίου. Παρότι αναχαιτίστηκαν από 2 ελληνικά F-16 που σηκώθηκαν από τη Σκύρο, τα τουρκικά μαχητικά προκάλεσαν αερομαχία που εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Παρόλα αυτά, αντί να επιστρέψουν στην βάση τους τα τουρκικά F-16 , παραβίασαν και πάλι τον εθνικό μας εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου. Τα ελληνικά μαχητικά προσέγγισαν και πάλι τα τουρκικά F-16, που προκάλεσαν και δεύτερη σκληρή αερομαχία.

 Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και μετά από αυτήν, οι Τούρκοι πιλότοι δεν επανήλθαν αμέσως στον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά κινήθηκαν νοτιανατολικά, πετώντας στα Δωδεκάνησα, στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Καμμένος: το μήνυμα ομοψυχίας του λαού ενδυναμώνει το ηθικό των ΕΔ

Στη Ρω, στη Στρογγύλη και στο Καστελόριζο βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΧΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

«Το μήνυμα ομοψυχίας του ελληνικού λαού ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε από το Καστελόριζο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη, τόνισε ότι τόσο αυτός όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής που τον συνόδευαν και μετέχουν στην επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, μετέβησαν στα τρία νησιά Ρω, Στρογγύλη Καστελόριζο για να πουν τα χρόνια πολλά στους αξιωματικούς, στους υπαξιωματικούς και στους στρατιώτες που υπηρετούν σε αυτά αλλά και στους κατοίκους των νησιών.

«Οι σκέψεις όλων μας και των οικογενειών μας είναι αυτές τις μέρες στα στελέχη και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα νησιά έως τον Έβρο, την Αεροπορία, το Ναυτικό, που προασπίζουν με κάθε τρόπο την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας. Ο ελληνικός λαός θα είναι πάντα κοντά τους» κατέληξε ο υπουργός.

 

 

Αρχικώς, η αποστολή μετέβη στην Ρω, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ¨"κυρά της Ρω", Δέσποινα Ασχαδιώτη.

 

 

 

 

 

Επόμενως σταθμός ήταν η Στρογγύλη, όπου ο ΥΕΘΑ και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με όσους υπηρετούν στο φυλάκιο του νησιού.

 

 

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία είναι μεταξύ των μελών της Επιτροπής, ανέβασε στον προσωπικό της της λογαριασμό στο Facebook μια φωτογραφία μέσα από το ελικόπτερο Σινούκ, που τους μετέφερε στο ακριτικό νησί.

Συγκεκριμένα, η κ. Κασιμάτη έγραψε στο Facebook: «Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, επιβαίνουμε το CH470 Chinook με προορισμό το νοτιοανατολικότερο σύνορο της πατρίδας μας». 

 

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού δεν συμμετέχουν καταγγέλλοντας μάλιστα πως πρόκειται για ένα σόου άνευ ουσίας το οποίο μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας, ο οποίος συγκαλεί την Επιτροπή, έχει ενημερώσει βουλευτές ότι η συνεδρίαση θα γίνει στη Βουλή, διαχωρίζοντας τη συνεδρίαση από την επίσκεψη στο ακριτικό νησί. 

Λεπτές ισορροπίες στο Αιγαίο

Μια εβδομάδα λεπτών ισορροπιών στο Αιγαίο ξεκίνησε, καθώς από αύριο θα πραγματοποιούνται σχεδόν παράλληλα και σε κοντινή απόσταση οι ασκήσεις Ελλάδας-Τουρκίας στη σκιά των επαναλαμβανόμενων προκλήσεων, στις οποίες επιδόθηκε η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες.  

Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΕΘΑ σημείωνε πως «περνάμε μια πολύ ήσυχη περίοδο. Ναι, υπάρχει ρητορική, αλλά όχι πράξεις. Μπορεί να κλείνουν περιοχές με NAVTEX, αλλά πλοία δεν βλέπουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε».