X

Πρόεδρος Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου: είμαστε εκτεθειμένοι

Συνεδρίαση για τις καταγγελίες του ΚΚΕ για το ζήτημα των υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ζητά ο Περισσός.

Ant1news

«Είμαστε εκτεθειμένοι, αν είναι να πεις κάτι σημαντικό, καλύτερα να το δώσεις γραπτώς», σχολίασε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ζαμπίρας.

Αφορμή στάθηκε η επισήμανση εντός της συνεδρίασης στην οποία είχε κληθεί για τις καταγγελίες του ΚΚΕ σχετικά με συνακροάσεις, πως παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Πάω σπίτι μου και δεν μπορώ να μιλήσω; Επιστρέφουμε το 2016 στη δεκαετία του ’60;», αναρωτήθηκε ο Σπύρος Λυκούδης  από το Ποτάμι.

Σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους επέμεινε στην άποψη αυτή (σ.σ. που είχε εκφράσει και προ μηνών στην ίδια Επιτροπή) αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. «Εγώ αν ήθελα να πω κάτι, δεν θα το έλεγα προφορικώς, αλλά γραπτώς», ανέφερε αποχωρώντας από τη Βουλή.

Επί της ουσίας της καταγγελίας του ΚΚΕ, ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Όπως είπε, ο έλεγχος συνεχίζεται, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί από πού έγιναν οι κλήσεις.

Στη συνεδρίαση οι βουλευτές έγιναν μάρτυρες και «σόου» του Ηλία Κασιδιάρη που υποστήριξε ότι τους έκανε πλάκα ένας 15χρονος, αφού από ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να γίνει συγχώνευση κλήσεων. Ενώπιον μάλιστα, των μελών της Επιτροπής τηλεφώνησε στα γραφεία του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής επιχειρώντας να αποδείξει τα λεγόμενά του.

KKE: άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Το ΚΚΕ, εν τω μεταξύ, "γνωστοποίησε στον αρμόδιο Εισαγγελέα την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, για τις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονται με την καταγγελία που έκανε για τις «συνακροάσεις» και έχει ήδη καθοριστεί η σχετική διαδικασία".

Σύμφωνα, πάντως, με την έκθεση που παρέδωσε ο ΟΤΕ στην ΑΔΑΕ "δεν προέκυψε καμία ένδειξη τεχνικού προβλήματος που να αφορά στο δίκτυο του Οργανισμού κατόπιν τεχνικής διερεύνησης στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ".