X

“Πακέτο” σκληρών μέτρων με την ελάφρυνση του χρέους

Τα υψηλά πλεονάσματα, βάζουν "στο μάτι" μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αφορολόγητο. "Πυρά" Μαξίμου κατά ΔΝΤ που θέλει κι άλλα μέτρα. Για νέο μνημόνιο μιλιούν τα κόμματα.

Ant1news

Καλά και άσχημα νέα επεφύλασσε το Eurogroup για την Ελλάδα. Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup ενέκρινε το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα άσχημα νέα είναι ότι οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση ένα «ισχυρό πακέτο μέτρων», το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018. 

Τα μέτρα τα οποία παρουσίασε ο Επικεφαλής του ESM για το χρέος, και θα αποφέρουν απομείωση χρέους περίπου 40 δις€ έως το 2060, συμπυκνώνονται σε τέσσερα σημεία: 

  • Εξομάλυνση προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων, στα 32,5 έτη
  • Άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, για την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF μέσω:

α) ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα

β) swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές

γ) εισαγωγή ανάλογης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα

 

Τα αρνητικά της απόφασης 

Βέβαια η απόφαση των υπουργών επεφύλασσε και αρνητικά νέα, αφού ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητος για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια, άρα δεν αποκλείεται να έρθουν και νέα μέτρα, ενώ στο πακέτο αυτό, προκύπτει ότι θα περιληφθεί και ένας νέου τύπου «κόφτης» σε κάθε μη τήρηση των συμφωνηθέντων.  

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, δηλαδή αυτό της δεύτερης αξιολόγησης, για ακόμα μια φορά αναδείχθηκε η αδυναμία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα βρουν κοινό τόπο στα εργασιακά, με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα ένα χρονικό ορόσημο που είχε θέσει η κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα υπάρξει και νέα κάθοδος στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Πλέον το νέο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να θεωρείται η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2017 στις 26 Ιανουαρίου.

Η μπάλα τώρα επανέρχεται στο ελληνικό γήπεδο και το παιχνίδι έχει όλα τα χαρακτηριστικά… ντέρμπι. Το νέο καρότο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (εφόσον δεν υπάρχουν ανατροπές) στις αρχές του 2017, φαίνεται πως θα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

ΔΝΤ: Ανεπαρκή τα μέτρα για το χρέος

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ταμείο συνεχίζει να θεωρεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι πρόθυμο «προς το παρόν να δεσμεύσει νέα δάνεια». 

Εν τω μεταξύ, τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά θα μπορούσε να εκμηδενίσει μια πιθανή κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, αν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι παλαιές κύριες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το σύστημα θα εξοικονομούσε 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μειώσεις οι οποίες μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει μόνο την Ελλάδα

Σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπολουλος  την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων».

Μάλιστα, σχετικά με το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».

 

«Πυρά» κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ,τόνισε ότι το Ταμείο πρέπει να δεχτεί ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων και πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Παράλληλα σημείωσε ότι «μετά το θετικό βήμα που έγινε στο χθεσινό Eurogroup, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι δεδομένη» και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα στο 2017 την έξοδο στις αγορές κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση στο Eurogroup έχει ένα μεγάλο θετικό πρόσημο. Πρέπει όμως να περιμένουμε και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να πέσουν χρήματα μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Το 2017 θα είναι έτος ανάπτυξης και έτσι θα καταλάβει ο κόσμος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη. Από μόνη της, όμως, δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει την ώρα που η παραγωγική Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, υπογράμμισε ότι, «η Η Κυβέρνηση διαφημίζει μείωση του χρέους για το 2060, ενώ με την ίδια συμφωνία υποσκάπτει, για πολλά χρόνια, την οικονομία και την ίδια τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί σε μεγάλα, πολύχρονα, πρωτογενή πλεονάσματα, που φέρνουν κι άλλους φόρους και μειώσεις εισοδήματος για τους πολλούς. Έτσι στραγγαλίζεται η οικονομία και φεύγουν οι επενδύσεις από τον τόπο».

Με αφορμή τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι,  η Κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως τις απαιτήσεις Σόιμπλε και εμφανίστηκε αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί.

Ταυτόχρονα κάνει λόγο για ψευτοπαλικαρισμούς και ψευτοπανηγυρισμούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν την άνευ όρων παράδοση.

Για επερχόμενο τέταρτο Μνημόνιο προειδοποιεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στο χθεσινό Eurogroup. Σε αναλυτικό σχόλιό του ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν έχουν κανένα βραχυπρόθεσμο όφελος, τα μακροπρόθεσμα χάθηκαν από τη συζήτηση και τα μεσοπρόθεσμα παραπέμπονται για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και θα συνδεθούν τότε με όρους που είναι το άλλο όνομα του τέταρτου μνημονίου αλλά χωρίς δάνειο.

 

«Οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος έρχονται με καθυστέρηση» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν δόθηκε τίποτα παραπάνω από «αυτό που περιμέναμε από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης». 

«Η απόφαση του Eurogroup είναι πραγματικός κόλαφος για τα λαϊκά συμφέροντα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «τα πανηγύρια και η κυβερνητική εξαπάτηση δεν πείθουν πλέον κανέναν. Αδιάψευστος κριτής των συμφωνιών της κυβέρνησης είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας και τα αδιέξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν».