X

Μέτρα-φωτιά πάνω από 5 δις το 2018 φέρνουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Παρά τα κυβερνητικά χαμόγελα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στον ορίζοντα υπάρχουν νέα επώδυνα μέτρα. Επαναφέρει σενάρια Grexit ο Σόιμπλε.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπορεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να έδωσαν ανάσες στην Κυβέρνηση, όμως τα μέτρα που έρχονται είναι τόσο σκληρά που το χαμόγελο “παγώνει”, εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2018 πρέπει να ληφθούν μέτρα πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Επαναφέρει σενάρια grexit ο Σόιμπλε

«Μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη» χαρακτήρισε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε την «αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση», στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ελλάδα ότι, τα μέτρα είναι μονόδρομος και επαναφέροντας τις απειλές εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

«Όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».

Η στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στο ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στις περαιτέρω συζητήσεις λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά κυρίως στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, υπαγορεύεται αυτή την περίοδο από την προεκλογική τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η Γερμανία.

«Αν δεν ήταν η αδιαλλαξία της Γερμανίας, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει νωρίτερα»

Την ίδια ώρα που ο Σόιμπλε απειλεί εκ νέου με «έξωση» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ότι, «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά», αναφερόμενη στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπληρώνοντας ότι, η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν δεν ήταν η «αδιαλλαξία» της Γερμανίας.

«Θα μπορούσαμε να την είχαμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι Γερμανοί ήταν αμετακίνητοι»,  είπε η πηγή, προσθέτοντας, «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. (...) Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί με τα άλλα προγράμματα».

 

ΔΝΤ: Πάρτε μέτρα το 2018

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018, εφόσον ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 3,5% (όπως τέθηκε από το Eurogroup) αγγίζει το 2% του ΑΕΠ.

Είναι αυτό το 2% το οποίο μνημόνευσε την περασμένη Παρασκευή κυβερνητικός αξιωματούχους, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ, εφόσον δεν μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5%, φτάνει να ζητά μέτρα έως 4,2 δις ευρώ.

Η διαφορά είναι ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ αφορούσε το 2019, μετριάζοντας ενδεχομένως τις πιέσεις και σίγουρα τις εντυπώσεις για άμεση νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων με τη γνωστή συνταγή του ΔΝΤ.

Περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις και δραστική μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπερβαίνουν αθροιστικά το 2% καθώς κατά τους υπολογισμούς του η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% μετά το 2018 θα απαιτήσει ένα επιπρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Περίπου ένα δισεκατομμύριο ακόμα, αθροιστικά πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα η Τρόικα

Την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν για μία ακόμα φορά στην Αθήνα. Τότε θα ξεκαθαρίσει πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση καθώς πλέον θα τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τα «ισχυρά μέτρα» όπως ζήτησε το Eurogroup μέσω των οποίων θα επιτευχθεί διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

 

Ο πρώτος κάβος είναι έως το 2020, περίοδο την οποία καλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κατάθεση του οποίου εκκρεμεί. Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι το 2018, έτος κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Μένει να φανεί πόσο κοντά μπορεί να φτάσει στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, είπε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, διότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2018. Ο κ. Χουλιαράκης , σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 και ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ».

Νωρίτερα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στη φορολογία εισοδήματος αν Έλληνες και Ευρωπαίοι επιμείνουν στο 3,5%».

Με αυτά τα δεδομένα - χώρια τα αγκάθια σε εργασιακό και αγορά ενέργειας - η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνοδευτεί από ένταση.

Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, η οποία επίσης αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη, για δυνατότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους, όλα τα δεδομένα συνθέτουν ένα τοπίο δύσκολων διαπραγματεύσεων ενδεχομένως μακράς διαρκείας.

Αν στο παιχνίδι της αξιολόγησης έμεναν μόνο οι Ευρωπαίοι, ενδεχομένως οι απαιτήσεις να ήταν διαχειρίσιμες. Αν δεν μετάσχει όμως το ΔΝΤ, μια σειρά από ευρωπαϊκά κοινοβούλια με πρώτο και καλύτερο το γερμανικό δεν θα προχωρήσουν καν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6,1 δις ευρώ.