X

ΔΝΤ: χαμηλότερα πλεονάσματα ή νέα σκληρά μέτρα

Γιγαντώνεται το χάσμα δανειστών και Αθήνας – δανειστών για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μέτρα 4,3 δισ. ζητεί το ΔΝΤ. Τι απαντά η Ελλάδα.

Ant1news

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΔΝΤ θέλει σκληρά μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, που ανέρχονται στα 4,3 δισ., έστειλε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει στη Βουλή ότι, η διαφορά με τους ευρωπαίους δανειστές για το 2018 ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και με το Ταμείο στα 250 εκατ., αποτυπώνοντας τη διάσταση απόψεων, η οποία προκαλεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Ανάλογες είναι και οι μεταξύ των δανειστών διαστάσεις απόψεων στο ζήτημα του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο μετά το 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο.

Οι διαφορές στο δεύτερο αυτό επίπεδο είναι υπαρκτές τόσο μεταξύ των δανειστών, όσο και μεταξύ Αθήνας – δανειστών και αφορούν στις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται να μην έχουν καταλήξει σε μεταξύ τους συμβιβασμό για το τι νέα μέτρα θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Τζέρι Ράις, δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ θα επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, η αναβολή αποφάσεων του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία είναι απαραίτητη για τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και ακόμα τρία ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ώστε να ψηφίσουν τα όποια μέτρα και εκταμιεύσεις των δόσεων, μπλοκάρει εκ νέου το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα και τους Ευρωπαίους για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ανέρχεται στα 100-150 εκατ. ευρώ, ενώ με το ΔΝΤ «παραπάνω κατά 100 σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους». Εκτίμησε δε πως «δεν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα κολλήσουμε εκεί. Νομίζω δεν είναι πρόβλημα».

 

Όμως, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως εφόσον η κυβέρνηση με την Ευρωζώνη συμφωνήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν νέα μέτρα «υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «προτιμούμε το 1,5% του ΑΕΠ γιατί σημαίνει λιγότερη λιτότητα. Το 3,5% περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα, αλλά αν αυτό είναι η απόφαση της Αθήνας και της Ευρώπης, η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για να επιτευχθεί».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι, δεν πρόκειται να νομοθετηθούν μέτρα από τώρα για μετά το 2018.

Οι πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να θεωρεί πως με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ το 2018. Συνεπώς, αν διατηρηθεί ο στόχος του 3,5%, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα ύψους 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,3% δισ. ευρώ. Για την κάλυψη αυτού του ποσού, ζητείται η περικοπή συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.

Η Αθήνα επιμένει, την ίδια ώρα ότι, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και παραπέμπει στον νομοθετημένο «κόφτη», προς διόρθωση πιθανών αποκλίσεων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Αναφορικά με την μετά το 2018 περίοδο, ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι, «υπάρχει μια διαφωνία με τους πιστωτές για πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5%», επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ  «και το 1% να είναι μόνο για την ανάπτυξη. Δηλαδή, το 1% του ΑΕΠ που θα «διασωθεί’ θα είναι προς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί είτε για 3 είτε για 5 είτε ακόμα και για 10 χρόνια μετά το 2018.

Ο «ύφαλος» των εργασιακών

Εκτός των δημοσιονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι, το άλλο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι εκείνο των αλλαγών στα εργασιακά. Την ίδια ώρα, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη Σύνοδο Υπουργών Απασχόλησης, παραδέχθηκε ότι, όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και οι Ευρωπαίοι, αντιστέκονται στη θέση της Αθήνας για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρα, ο Ράις τα «καλωσόρισε», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετά για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημείωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα – χωρίς να το προσδιορίσει χρονικά- θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση για το χρέος (DSA), παράλληλα με εκείνη για το «άρθρο 4» του Ταμείου για την Ελλάδα.