X

Ασφυκτικές συνθήκες στα νησιά από την απεργία της ΠΝΟ

Δεμένα τα πλοία τουλάχιστον έως την Κυριακή. «Αν δεν πάρουμε σαφείς απαντήσεις ο αγώνας συνεχίζεται» λέει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

Ant1news

Ασφυκτικές συνθήκες στα νησιά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας.

Χθες, οι ναυτικοί στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν την προκήρυξη νέα 48ωρής απεργίας μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής.

Η πρόταση για την συνέχιση της απεργίας, που έγινε από τον Πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, Αντώνη Νταλακογιώργο, έγινε δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία (13 υπέρ και μόλις 1 κατά), παρά τις αντιδράσεις από τις κοινωνίες των νησιωτών, αλλά και τις επικρίσεις από τα κόμματα .

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΝΟ, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύεται σε τίποτε ουσιαστικό, αλλά αντίθετα προσπαθεί μέσω της προσωπικής διαβεβαίωσης του κ. υπουργού Ναυτιλίας, και όχι του αρμόδιου προς τούτο υπουργού των Οικονομικών, να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει ζήτημα στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών». Λίγες ώρες αργότερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, αφού πρώτα απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης και τονίζοντας ότι επιδιώκει τη λύση του θέματος μέσα από τον διάλογο επεσήμανε ότι «δεν υφίστανται οι αιτίες για τις οποίες γίνεται η απεργία. Η απεργία είναι υπόθεση της φαντασίας κάποιων». Συνέχισε τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση διαβεβαίωσε την ΠΝΟ ότι δεν έχει την πρόθεση να εξομοιώσει τη φορολόγηση των ναυτικών με εκείνη των άλλων κλάδων. Αποσύρει μάλιστα από τη συζήτηση με τους θεσμούς ακόμα και το 3% αύξησης φόρου για τα κατώτερα πληρώματα».

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” ανέφερε ότι «αν δεν πάρουμε σαφείς απαντήσεις, ο αγώνας δεν μπορεί να διακοπεί».

Τσακαλώτος:Καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών στους προϋπολογισμούς 2017 – 2018

«Και ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών», διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «δεν θα εξομοιωθούν οι ναυτικοί με τους μισθωτούς».

"H κυβέρνηση ούτε το έπραξε στο παρελθόν, ούτε σκοπεύει στο μέλλον να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών που εκδόθηκε σε συνέχεια της τοποθέτησης του κ. Τσακαλώτου.

Προβλήματα στα νησιά

Καθημερινά, όλο και περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ τα αποθέματα σε πληθώρα βασικών αγαθών, των φαρμάκων και των καυσίμων μη εξαιρουμένων, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στην Κέρκυρα τα φάρμακα αναμένεται να εξαντληθούν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος αν δεν υπάρξει άμεσα ανεφοδιασμός, ενώ στην Κρήτη τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής που κινδυνεύει να καταστεί ακατάλληλη για κατανάλωση συνεχίζονται. Αυτό, παρά το γεγονός ότι ένα πλοίο κατέπλευσε από το Ηράκλειο στο λιμάνι του Πειραιά, αφού δόθηκε ειδική άδεια καθώς δεν επρόκειτο περί πλοίου ασφαλείας και αφού προηγουμένως απαιτήθηκαν διαβουλεύσεις ωρών.

«Μην αφήνετε τους νησιώτες στο έλεος του Θεού»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Aντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης και όλοι οι δήμαρχοι των Κυκλάδων έστειλαν κοινή επιστολή  στον Υπουργό Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρουν έχουν ήδη διαπιστωθεί ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την εξεύρεση λύσης.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,  Χριστιάνα Καλογήρου, ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.