X

Απεργία ΠΝΟ: ελλείψεις, αντιδράσεις και εκκλήσεις

Να λήξουν την απεργία τους καλεί η Κυβέρνηση. Αδειάζουν τα ράφια σε Κρήτη και Κυκλάδες. "Έσπασε" η απεργία σε νησιά του Ιονίου. Τεράστια ζημιά σε ευπαθή προϊόντα.

Ant1news

Σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών προκαλεί η πολυήμερη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία σε χθεσινή συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για ακόμη 48 ώρες, μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση στους ναυτεργάτες για λήξη της απεργίας και έναρξη διαλόγου για τα χρονίζοντα θέματα του κλάδου.

Όπως σημειώνει «με βάση και την τελευταία, γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, εξέλειπε πλέον το επιχείρημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας, επειδή δήθεν δεν υπήρχε γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των Ναυτικών», τονίζει το υπουργείο Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα κάλεσε τους ναυτικούς να επιστρέψουν στο πόστο τους, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά.  Τόνισε επίσης οτι είναι κατά της επιστράτευσης, αλλά, όπως είπε, "δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά στην τύχη τους" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας.

"'Εχω διαβεβαιώσει τους ναυτικούς ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογία τους" είπε και υπενθύμισε την χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε ότι «και ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών».

Έκκληση στους ναυτεργάτες να σταματήσουν την απεργία απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο τέως Υπουργός Ναυτιλίας επικαλούμενος τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, χθες στη Βουλή, ότι δεν θα αυξηθούν οι φορολογικές εισφορές των ναυτικών, ανέφερε ότι η απεργία τους δεν κάνει καλό στην προοπτική των αγώνων τους.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στο ναυτεργατικό κόσμο της χώρας και να κάνω έκκληση για την πορεία και τα συμφέροντά τους ότι δεν κάνει καλό αυτή τη απεργία…», είπε στην ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος ανέφερε ότι «αν δεν πάρουμε σαφείς απαντήσεις, ο αγώνας δεν μπορεί να διακοπεί».

Η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας. Καθημερινά, όλο και περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ τα αποθέματα σε πληθώρα βασικών αγαθών, των φαρμάκων και των καυσίμων μη εξαιρουμένων, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, σύμφωνα με την Καθημερινή.΄

Ηδη σε Κρήτη και Κυκλάδες τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει ενω στην Κέρκυρα τα φάρμακα αναμένεται να εξαντληθούν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος αν δεν υπάρξει άμεσα ανεφοδιασμός.

 

"Εσπασε" η απεργία σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Έκτακτα δρομολόγια για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο πραγματοποίησαν δύο εταιρίες παρά την απεργία της ΠΝΟ η οποία συνεχίζεται μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις εταιρίες, στόχος είναι να εξυπηρετηθούν οι πολίτες των νησιών.

Στις πέντε τα ξημερώματα αναχώρησε το «Νήσος Κεφαλονιά» από τον Πόρο Κεφαλονιάς με προορισμό την Κυλλήνη. Δρομολόγια πραγματοποίησε από την Ζάκυνθο στην Κυλλήνη πλοίο της IONIAN GROUP FERRIES.

«Μην αφήνετε τους νησιώτες στο έλεος του Θεού»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Aντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης και όλοι οι δήμαρχοι των Κυκλάδων έστειλαν κοινή επιστολή  στον Υπουργό Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρουν έχουν ήδη διαπιστωθεί ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την εξεύρεση λύσης.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,  Χριστιάνα Καλογήρου, ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση 

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ εξαπολύουν με κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Χαράλαμπος Αθανασίου. Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι “ο κ. Τσίπρας, μετά τη δυναμική της απεργίας των ναυτικών και τις πιέσεις του ναυτιλιακού κόσμου, ανέκρουσε πρύμναν για να κατευνάσουν την κοινωνική οργή και να περισώσουν ό,τι μπορούν από την κατάρρευσή τους” και καλούν την Κυβέρνηση «να επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια με τις πολιτικές της».