X

Με τις “τηγανίτες τ’Αγιού” γιορτάζει η Κέρκυρα τον Άγιο Σπυρίδωνα (βίντεο)

Σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία και σε κάθε χωριό, γιορτάζει η Κέρκυρα τον πολιούχο της. Την τιμητική τους έχουν οι λουκουμάδες.

Ant1news

Ένα λεπτό ευωδιαστό άρωμα φρέσκων λουκουμάδων έχει τυλίξει από χθες το βράδυ την Κέρκυρα που σήμερα γιορτάζει τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα.

«Οι τηγανίτες τ΄Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό. Ένα έθιμο που χάνει τις ρίζες του βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με βενετσιάνικη συνταγή που υιοθετήθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα κρύβοντας τα δικά της μυστικά. Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα. Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα.

Από χθες το απόγευμα σε κάθε σπίτι Κερκυραίου οι λουκουμάδες έχουν την τιμητική τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού έχουν πιάσει από νωρίς δουλειά, φτιάχνουν λουκουμάδες και τους μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, κι έτσι τιμούν τον Άγιο τους.

 

Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήθηκαν σε κάθε δρόμο, σε κάθε σοκάκι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν του καλύτερου λουκουμά, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες.

 

Ο λουκουμάς της Κέρκυρας δεν είναι μόνο αλεύρι και νερό, είναι μία παράδοση χρόνων, με πολλά μυστικά, που τον κάνουν ιδιαίτερο και λαχταριστό κάθε χρόνο, από γενιά σε γενιά, γιατί είναι ευλογημένος από τον Άγιο Σπυρίδωνα.

 

 

 Φωτογραφίες, βίντεο: corfunews.gr, kerkyrasimera.gr