X

Ο Σόιμπλε ζητά έλεγχο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Τι ζήτησε το Βερολίνο από τους δανειστές. Τι απαντά ο Τσακαλώτος. Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η διαπραγμάτευση "Πυρά" μεταξύ ΔΝΤ, ΕΕ και Αθήνας.

Ant1news

Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. 

«Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει, πάντως, ότι οι στόχοι της Ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι πολύ φιλόδοξοι και οι αξιώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων υπερβολικά αισιόδοξες. 

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών,σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Βόφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζαν με νόημα "προφανώς όλα τα θέματα / μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης".

Την ίδια στιγμή Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμηνύει πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος και μεταδίδει το MNI «βρισκόμαστε ακόμα σε πολιτικό αδιέξοδο με την Ελλάδα». Παράλληλα ο ίδιος χαρακτηρίζει «κακό συγχρονισμό» (bad timing) το άρθρο του ΔΝΤ.

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα οι διαπραγματεύσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Στις 16:30 θα συζητηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και στις 18:00 θέματα σχετικά με το νέο υπερταμείο, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας.

Ωστόσο, η πρώτη συνάντηση Κυβέρνησης- δανειστών χθες διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα,  καθώς ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην Ντέλια Βελκουλέσκου για το άρθρο Τόμσεν, λέγοντάς της χαρακτηριστικά «δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μέσω blogs και διαρροών!».

 

Η Ντέλια Βελκουλέσκου απάντησε ότι δεν είναι αυτή η πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά πρόθεσή του είναι να γνωστοποιεί τις θέσεις του.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν στον Υπουργό Οικονομικών τα παράπονα και τη δυσαρέσκειά τους για το έκτακτο βοήθημα της Κυβέρνησης στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Μπαράζ κρίσιμων επαφών για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναζητώντας πολιτική διέξοδο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα έχει το επόμενο διήμερο μπαράζ κρίσιμων συναντήσεων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Η στάση του Νομισματικού Ταμείου και τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης θα τεθούν από τον Πρωθυπουργό στις επαφές του στο Περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, αλλά και στο τετ α τετ που θα έχει με τον Φρανσουά Ολάντ.

 

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα δει στο Βερολίνο την Άγκελα Μέρκελ και αργότερα τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε όλες τις επαφές θα κυριαρχήσει το ζήτημα της στάσης του ΔΝΤ.

Μάλιστα, από την Νίσυρο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ΔΝΤ χωρίς να κατονομάσει κάποιον, αλλά με έμμεσο πλην σαφή τρόπο είπε: «Οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς». 

Για παιχνίδια του Πόουλ Τόμσεν στην πλάτη της Ελλάδας κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Twitter.

 Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, αφού τόνισε ότι το ΝΔΤ μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο διότι επέμειναν οι ευρωπαίοι και δη το Βερολίνο, δήλωσε αισιόδοξος για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, στο πολιτικό σκηνικό μαίνεται η κόντρα για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε τροπολογία για μόνιμη επαναφορά των δώρων, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ξιφούλκησε κατά της Κυβέρνησης.